Hilvan'da Kanalizasyon Sularının Arazilere Zarar Verdiği İddialarına Cevap Geldi

TAKİP ET

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü (CTE), Şanlıurfa Açık Ceza İnfaz Kurumları Kampüsünün açıktan akan kanalizasyon sularının Hilvan ilçesinde bir köyü yaşanmaz hale getirdiği iddialarını, yaptığı açıklamayla yalanladı.

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü (CTE), Şanlıurfa Açık Ceza İnfaz Kurumları Kampüsünün açıktan akan kanalizasyon sularının Hilvan ilçesinde bir köyü yaşanmaz hale getirdiği iddialarını, yaptığı açıklamayla yalanladı.

Bazı basın yayın organları ve sosyal medya platformlarında çıkan Şanlıurfa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsünün açıktan akan kanalizasyon sularının arazilere zarar verdiği iddialarına, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü yaptığı açıklamayla yanıt verdi.

CHP Milletvekili Mahmut Tanal, Hilvan ilçesinde bulunan Şanlıurfa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’nün kanalizasyon sularının, açıktan Kırbaşı Köyü’nün Yalgın Mezrası’na akıtğını ifade ederek, konuyla ilgili Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesine seslenmişti.  Tanal, yaptığı açıklamada, “Cezaevinin atık suları, tarlalardan geçiyor, ekili arazilere zarar veriyor. Fıstık ve badem ağaçları kuruyor. Kanalizasyon pisliği, köyün içme suyuna karışıyor, vatandaşlar hastalanıyor. Kirli sudan dolayı hayvanlar telef oluyor. Mezranın ortasında göle dönüşen cezaevi kanalizasyonu, özellikle yaz aylarında vatandaşlar açısından çekilmez bir hal alıyor. Kokudan geçilmiyor.” ifadelerini kullanarak, Anayasanın “Toprak mülkiyeti” başlıklı 44. maddesine, “Tarım, hayvancılık ve bu üretim dallarında çalışanların korunması” başlıklı 45. maddesini işaret ederek gereğinin yapılmasını söylemişti.

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, söz konusu iddiaların incelendiğini ve arıtma sisteminde herhangi bir arızanın bulunmadığını  belirtildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:  “İncelemeler neticesinde, Şanlıurfa Açık Ceza İnfaz Kurumunda paket arıtma sistemi içerisinde yer alan atık suyun arıtma cihazlarından filtrelenerek geçtiği, arıtılan suyun düzenli olarak değer tahlillerinin gerçekleştirildiği, kapsamlı kontrollerin ardından kurum dışına aktarıldığı, arıtma sistemlerinin bakım ve onarımının eksiksiz yapıldığı, arıtma sisteminde herhangi bir arızanın bulunmadığı tespit edilmiştir.”

Şanlıurfa Açık Ceza İnfaz Kurumları Mahmut Tanal Adalet Bakanlığı