Hilvanlı Çiftçiler Dicle EDAŞ'ın Personellerini Rehin Aldılar

TAKİP ET

Şanlıurfa'nın Hilvan İlçesine bağlı kırsal Kuskunlu mahallesinde, tarımsal sulamada kaçak kullanımın önüne geçmek isteyen Dicle EDAŞ'ın yeni sayaç kampanyasına tepki göstererek sayaç taktırmak istemeyen çiftçiler Dicle EDAŞ'ın Personellerini mahalle dışına bırakmayarak eylem yaptı.

Şanlıurfa’nın Hilvan İlçesine bağlı kırsal Kuskunlu mahallesinde, tarımsal sulamada kaçak kullanımın önüne geçmek isteyen Dicle EDAŞ’ın yeni sayaç kampanyasına tepki göstererek sayaç taktırmak istemeyen çiftçiler Dicle EDAŞ’ın Personellerini mahalle dışına bırakmayarak eylem yaptı.

 Sayaç taktırmak istemeyen. Çifçiler Dicle EDAŞ’ın Personellerini mahalle dışına bırakmayarak eylem yapması üzerine ve jandarma ekipleri  havaya ateş ederek gruba müdahalesine rağmen çiftçiler Dicle EDAŞ’ın Personellerini mahalle dışına bırakmaması üzerine Hilvan Kaymakamı Furkan Duman olaya müdahil olup tansiyonun düşmesi için eski saatlere dokunmadan ve eylem yapan çiftçilerin gözaltlına alınmayacağını, bu durumu gerek vali gerek bakanlıkla görüşerek çözüm bulacaklarını sözünü veren kaymakam Duman eyleme son verdirdi.

Kuskunlu’lu çiftçiler, Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) tarafından getirilmek istenen yeni elektrik denetim ve ücretlendirme sistemi nedeniyle zor durumda. Tarlalarını ekemeyecek duruma gelen çiftçiler, böyle giderse elektrik borçlarını ödeyebilmek için tefecilerden para  almak zorunda kalacaklarını söylüyor. Bazı çiftçiler gelecek yıl tarlalarını ekmemeyi dahi düşünüyor.

Ektikleri ürünlerin düşük getiride olması nedeniyle yüksek meblağlarla gelen elektrik faturalarını ödeyemeyen çiftçiler iflasa sürüklenmekle yüz yüze. Buna rağmen DEDAŞ, bölgede sulama yapan çiftçilerin kullandıkları elektrikte yeni bir ücretlendirme yapma niyetinde. Bölgede 100 dönüm ekili arazisi olan bir çiftçinin bir mevsim boyunca elde ettiği gelir ortalama 20 bin TL iken, getirilmek istenen yeni ücretlendirme ile bir ekim sezonu boyunca kullanılacak elektriğin maliyeti 150 bin TL’ye kadar çıkması mümkün.

Bunu kabul etmeyen çiftçilerden Adnan Turgut, haber-sanliurfa.com’a yaptığı açıklamada DEDAŞ art niyetli olarak dalgalanma yaparak Elektronik ve beyaz  eşyalarımızın tamamı arızalanıyor kullanılamaz hale getiriliyor, bizleri hacizle, desteklerimize bloke koyarak, Elektriklerimizi keserek üretim yapmamızı engelliyorlar. Dedaş Bu sebeple sayın Erdoğan’a ve Ak parti karşı sevgimizi ve desteklerimizi azaltmak için her yolu deniyorlar buradan yetkililere çağrı yapıyorum bu oyunu çözüm üreterek bozun çiftçiler zor durumda Atatürk ne demişti Köylü milletin efendisidir… Bizleri Dedaş’a köle ettirmeyin.

 ‘DEDAŞ ELEKTRİKLERİ KESEREK ŞANTAJ YAPIYOR’

Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesine bağlı Kuskunlu mahallesinde yıllardır çiftçilik yapan 50 yaşındaki Adnan Turgut, DEDAŞ’ın kendilerine kabul ettirmek istediği uygulamalar yüzünden elektriklerinin Hilvan merkezden Kuskunlu mahallesine kadar 2 bin nüfus  şu anda şantaj olarak kesilerek karanlıkta bırakıldı. Turgut, “DEDAŞ’ın şuan istediği uygulamalara göre 100 dönüm arazisi olan bir çiftçiye, 20 bin TL para kazanırken, 150 bin TL elektrik borcu gelecek. Bu şekilde bir kaç kuruş para kazanmayı bir kenara bırakalım arazilerimizi satıp elektrik borcuna vermemiz gerekecek. Bunu nasıl kabul edelim” diyerek tepki gösterdi. DEDAŞ tarafından mağdur ediliyoruz. Bu soruna bir an önce bir çare bulunsun” dedi.

 

kuskunlu hilvan Şanlıurfa dedaŞ ‘dedaŞ elektrİklerİ keserek Şantaj yapiyor’ hilvanlı Çiftçiler hilvanlı Çiftçiler dicle edaŞ’ın personellerini rehin aldılar