İftarların Vazgeçilmez Tatlısı: Kadayıf Sarması Tarifi

TAKİP ET

Ramazan sofralarında vazgeçilmez olan bazı tatlılar vardır. Bunlardan biri de Erzurum mutfağına özgü olan kadayıf sarmasıdır. Yapımının oldukça pratik olması ve lezzetiyle çokça tercih edilen kadayıf sarması nasıl yapılır? İşte kadayıf sarması tarifi…

Ramazan ayında Erzurum’da iftar sofralarının vazgeçilmez tatlılarından biri kadayıf sarmasıdır. Ülke çapında çokça bilinen ve tüketilen bu tatlının yapımındaki püf nokta ise tel kadayıftır. Kullanılan tel kadayıfın gereğinden ince ya da kalın olmaması gerekir. Kadayıf dolmalarının altın sarısı renginde olması, çok kuru ve fazla kızarmış olmaması gerekir. Bunun yanı sıra içinin iyi pişmesi önemli konulardan biridir. Peki, bunları nasıl başarabilirsiniz. İftar saatinde şerbetli bir tatlı yemek isteyenler için kadayıf dolması tarifini hazırladık.


KADAYIF SARMASI TATLISI İÇİN MALZEMELER
Bir tepsi kadayıf sarması için gereken malzemeler şu şekilde;
650 g kadayıf
400 g çekilmiş ceviz
Üzeri için;
200 g margarin
100 g tereyağı
Şeret için;
6 su bardağı şeker
1 tatlı kaşığı margarin (parlaması için)
6 su bardağı su
Yarım limon


KADAYIF SARMASI NASIL YAPILIR?
Öncelikle kadayıflarınızı tel tel olana kadar didiklemeniz ve yeteri kadar kadayıfı avuç içinize alarak, cevizle doldurmalı ve yaprak sarar gibi sarmalısınız. Sarma işlemi bittikten sonra, margarinle yağladığınız tepsi doluncaya kadar düzgün bir şekilde dizme işlemine geçmelisiniz. Tepsiyi tamamen doldurduktan sonra margarini ve tereyağını birlikte pembeleşene kadar kızartmalı ve her bir sarmanın üzerine kaşık kaşık dökmelisiniz. 
Tepsinizi 175 derecede önceden ısıttığınız fırına verebilirsiniz. Kızarmaya yakın olduğunda bu dereceyi 150’ye düşürün. 


Kadayıf sarmaları nar gibi kızardığında, fırında çıkarmaya artık hazırlar. Fırından çıkan tatlınızın ılımasını beklemeli, ardından önceden hazırladığınız şerbeti üzerine dökmelisiniz. Tatlınız şerbetini çektiğinde, iftar sofrasındaki yerini almaya hazırdır.


 

kadayıf sarması tarifi kadayıf sarması nasıl yapılır