"İskenderun Venedik Mi Olacak?"

TAKİP ET

Depremin ardından İskenderun'da caddeler deniz suyu ile dolarken, jeoloji profesöründen dikkat çeken farklı bir açıklama geldi.

“O SULAR ORADA KALACAK”
10 ili etkileyen Kahramanmaraş depreminde arama ve kurtarma çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Depremin etkilediği şehirlerden Hatay’ın İskenderun ilçesinde yaşanan ağır yıkımın yanı sıra sahilden itibaren caddeler deniz suyu ile dolmaya başladı. Olayla ilgili deniz seviyesinin yükselmesi sonucu bazı caddelerin su altında kaldığı şeklinde haberler yapılırken, Jeoloji Profesörü Hüseyin Öztürk’ten gündemi sarsacak farklı bir açıklama geldi. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa (İÜC) Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, katıldığı özel bir televizyon kanalında (Beyaz TV) soruları cevaplandırdı. İskenderun’da deniz sularının cadde ve sokaklara dolmasıyla ilgili konuşarak, deniz suyu seviyesinin yükselip alçalmasının atmosfer basıncına bağlı olduğunu belirten Öztürk, Atmosfer basıncı yükseldiğinde deniz su seviyesinin düşebileceğini, atmosfer basıncı düştüğünde ise su seviyesinin yükselebileceğini vurguladı. 
 

“SU YÜKSELMEDİ, ZEMİNİN OTURDU”
İskenderun’da meydana gelen depremle birlikte oluşan sallanmadan dolayı kara zemininin oturduğuna işaret eden Öztürk, “Zemin oturdu, bölge çöktü, su geldi. Bundan sonra su böyle burada kalacak. Bunu göreceğiz” dedi. 1999 yılındaki Gölcük depreminde de benzer bir durumun yaşandığına işaret ederek oradaki lunaparkın sular altında kaldığını ifade eden Öztürk, lunaparkın halen su altında bulunduğunu, oradan suyun çekilmediğinin altını çizdi.

“İSKENDERUN VENEDİK OLACAK”
Şehir içine dolan deniz suyunun tuzlu olduğunu hatırlatarak tuzlu suyun şehir kanalizasyon hattına karışacak olmasına da dikkat çekerek su pompalayan motorların korozyona uğrayacağından söz eden Öztürk, “İskenderun’daki su kalıcı, burası Venedik gibi bir şey olacak” şeklinde konuştu. Mısır’ın İskenderiye şehrinde dünyada buna benzer bir durumun olduğuna değinen Öztürk, İskenderiye açıklarındaki eski tarihi yerleşim yerinin batık şehir olarak su altından kaldığını kaydetti. Öztürk “Bizimki de böyle bir şey olacak.” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Öztürk konuşmasının sonunda,  “Buradan alacağımız akıl şu; Bu tür kıyılara çok fazla yaklaşmamamız lazım” uyarısında bulundu.
 

İskenderun Hatay Gündem Deprem Venedik