İstanbul'da yaklaşık 350 bin Urfalı Yaşıyor

TAKİP ET

İnsanlar doğduğu kentte yaşasaydı en kalabalık il Urfa olacaktı.

İnsanlar doğduğu kentte yaşasaydı en kalabalık il Urfa olacaktı. TÜİK Adrese Dayalı Nüfus Kayıt sistemine göre, Türkiye’nin farklı illerinde yaşayanlar eğer doğdukları kentte kalmış olsaydı, mevcut demografi bugünkünden çok daha farklı olacaktı.

Vatandaşların göç etmeden doğdukları kente kalmaları durumunu inceleyen TÜİK ilginç verilere ulaştı. TÜİK verilerinin projeksiyonuna göre, 2 milyon 839 bin 823 nüfusu ile Urfa en kalabalık kent olurken, onu 2 milyon 603 bin 448 kişi ile Konya, 2 milyon 558 bin 75 nüfusu ile İstanbul izleyecekti.

Nüfusunun %40'ının köylerde yaşadığı Şanlıurfa'da 800 bin kişi de Şanlıurfa dışında yaşıyor. Yaklaşık 110.000 civarında da başta Almanya olmak üzere yurtdışında yaşayan Urfalı bulunuyor. İstanbul’da sayıları 350 bine ulaşan Urfalılar, özellikle Bakırköy, Bahçelievler ve Üsküdar civarında yerleşik. İstanbul’daki Urfalılar daha çok gıda işi ile uğraşıyorlar.

Şanlıurfa’da ise diğer illerden gelenler arasında en fazla nüfus oranına sahip olan Mardinliler. Şanlıurfa ve ilçelerinde 25 bin Mardinli yaşıyor. Çoğunluğu Viranşehir’de olan Mardinlileri 10 bin kişiyle Diyarbakırlılar izliyor. Şanlıurfa’nın Siverek ve Merkez ilçelerinde oturan Diyarbakırlıları 9 500 kişiyle Adıyamanlılar, 5000 kişiyle Gaziantepliler,1000 kişiyle Batmanlılar takip ediyor.

Şanlıurfa’da en az Yalova nüfusuna kayıtlı vatandaşlar oturuyor. 30 Yalovalı Şanlıurfa’da ikamet ediyor. Batı illeri için cazip gelmeyen Şanlıurfa en çok doğudan göç alıyor. Hatay ve Mersin doğumlu yaklaşık ana toprağına geri dönmüş. Özellikle Harran Ovasının sulamaya açılmasıyla Hatay ve Mersi’nden geri dönen 3 bin Urfalı aile, burada topraklarını işleyerek geçimini sürdürüyor.

Ayrıca Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün 2019 yılı verilerine göre; 31.10.2019 tarihi itibariyle Şanlıurfa'da yaşayan Suriyeli mülteci sayısı 429.717 kişi civarında.

urfa şanlıurfa istanbulda urfalılar