Karacadağlı Pirinç Yetiştiricileri Yaşadıkları Zorlukları Anlattı

TAKİP ET

Ünlü Karacadağ pirincini yetiştiren çiftçiler, tüm üretim zorlukları ve artan girdi maliyetlerine rağmen pirinç alım fiyatının sadece bölgedeki iki fabrika tarafından belirlenmesi nedeniyle emeklerinin karşılığını alamamaktan şikayetçi.

Ünlü Karacadağ pirincini yetiştiren çiftçiler, tüm üretim zorlukları ve artan girdi maliyetlerine rağmen pirinç alım fiyatının sadece bölgedeki iki fabrika tarafından belirlenmesi nedeniyle emeklerinin karşılığını alamamaktan şikayetçi.
 
Şanlıurfa’nın Siverek ilçesi Karacadağ  bölgesinde çeltik (pirinç) yetiştiren çiftçiler artan tarım girdilerine rağmen ürünün ucuza satılmasından dertli. Çiftçileri zorlayan diğer bir sorun ise imece usulü ile yaptıkları göletlerin artık eskisi gibi çeltik ekilen arazileri besleyememesi. 
 
Karacadağlı pirinç yetiştiricileri yaşadıkları zorlukları anlattı.
 
Kaynak  Mahallesi’nde pirinç yetiştiriciliği yapan Sefer Kengiç, emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirterek, “Kendi imkanlarımız ile pirinci ayakta tutmaya çalışıyoruz. Karacadağ pirincinin. Yalnız bırakıldık” dedi.
 
Otluk  Mahallesi’nde oluşturdukları imce usulü sulama göletleri ile çeltik üreten çiftçilerden Cafer Aytar Karacadağ pirincinin özelliklerini şöyle dile getirdi: “Bu pirinç Karacadağ’ın havası ve suyundan besleniyor. Kayalıkların içinde yetiştiriliyor. Diğer bir özelliği ise esmer bir pirinç. Zaten tadı da esmerliğinden geliyor.” 
 
600 dönüme yakın çeltik ektiğini belirten Aytar, üretim sürecindeki zorlukları ise “Zahmetli bir iştir. Elle yetiştirilen bir ürün. Taşların arasında yetiştirildiği için biçer çalışamıyor. Kendi ellerimizde hepsini tek tek yoluyoruz. Emek isteyen bir iş” diyerek anlattı.
 
KAZANAN FABRİKA SAHİPLERİ 
 
Bir dönüme 500 lira masraf yaptığını söyleyen Aytar, Eylül ayında hasadına başladıkları çeltiğin fiyatının bölgedeki iki fabrika tarafından belirlendiğini, kendilerinin de belirlenen fiyata mecbur kalıp ürünlerini sattıklarının ifade etti.
Geçen yıl pirincin kilogramının 5 liraya sattıklarının paylaşan Aytar, “Bir kazanç sağlamıyoruz. Bizim üzerimizden fabrikatörler kazanıyor. Bir kooperatif olsaydı bu halde olmazdık. Ürünümüzün fiyatını kendimiz belirlerdik. Ama ne yazık ki fabrikatörlerin elinde. Onlar ne belirlerse biz o fiyata satmak zorundayız” dedi. 
 
‘EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ’
 
Yetiştiricilerden Sefer Kengiç ise, yaptıkları işin zahmetli olduğunu, özelliklede su sorunundan dolayı sıkıntı çektiklerini dile getirdi. 
 
Kendi imkanları ile oluşturdukları göletlerden ürünlerini suladıklarını belirten Kengiç, “35 yıllık bir gölde sulama yapmak zorunda kalıyoruz. O da çok yıpranmış, su sızdırıyor. İmkânımız yok kanalı onaralım. Kendi imkânlarımız ile bu pirinç ayakta tutuyoruz. Bu bölgede binlerce ton pirinç üretiliyor ama sadece iki tane fabrika var. Mecbur onlara ucuz fiyata satmak zorunda kalıyoruz. O yüzden emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Yalnız bırakıldık” diye yakındı.
 

karacadağlı pirinç yetiştiricileri