KARACAĞDAĞ'DA KOÇERLİK BİTİYOR...

TAKİP ET

Bölge'nin geçim kaynağı koçerlik adım adım yok oluyor. Artan saman ve arpa ücretleriyle baş edemeyen koçerler, hayvanlarını satmak için geldikleri pazarlardan da eli boş dönüyor.

Bölge'nin geçim kaynağı koçerlik adım adım yok oluyor. Artan saman ve arpa ücretleriyle baş edemeyen koçerler, hayvanlarını satmak için geldikleri pazarlardan da eli boş dönüyor.

Ekonomik kriz, Urfa'nın Siverek ilçesinde Karacadağ eteklerinde yaşayan koçerleri (göçebe) de vurdu. Yılın 12 ayını kent ve yaylaları gezerek hayvancılık yapan Siverekli koçerler, arpa ve samana gelen zamlardan şikayetçi. Koçerler, su ve mera bulmakta da zorluk yaşıyor.

KOÇERLİK BİTİYOR

Pazara götürdüğü hayvanları satamadan geri getirdiğini söyleyen Ömer Gürkan, 52 yıldır hayvancılık yaptığını, geçtiğimiz 3 yıllık süre zarfında kısmen de olsa kazanabildiğini, fakat bu yıl hiçbir kazanç sağlayamadığını belirtti. Gürkan, “Son yıl tamamen ölü hale geldi. Bizim yerimiz yurdumuz yok. Şimdi yaz mevsimindeyiz, bulunduğumuz yerde su bulamıyoruz. Peynirin kilosunu 5 liraya satıyoruz. Ne yünü ne yoğurdu ne de hayvanın kendisi para ediyor. Bu mevsimden sonra başka diyarlara gidip hayvanlarımızı otlatabilecek yerler bulmamız gerekiyor. Gittiğimiz yerlerde, bizden 30- 40 bin lira mera parası istiyorlar. Yılın 12 ayı, yaz kış demeden çadırlarda yaşıyoruz. Perişan olmuşuz. En azından hayvanı pazara götürdüğümüz zaman satabiliyorduk. Geçinemeyince çoluk çocuk başka illere çalışmaya gidiyoruz. Bu koyunlarla geçimimiz olmuyor” diyerek, koçerlerin her geçen gün tükendiğini ifade etti.

SU YOK

Aynı bölgede 30 yıldır koçerlik yapan Fahri Gerçek, bulundukları yerde su sıkıntısı yaşadıklarını anlattı. Artan saman ve arpa fiyatlarına dikkat çeken Gerçek, şunları söyledi: "Sattığımız hayvan masrafına değmiyor. Samanın kilosunu 1 liraya alıyoruz, bir koyunu 500 liraya satıyoruz. Burada bir gölün yapılması için gerekli yerlere başvuru yaptık ama bize cevap verilmedi. Bu yıl durumumuz çok kötü. Eşek sırtında su taşıyoruz.”  

ZAM ÜSTÜNE ZAM

Sürekli hal alan zamlara tepki gösteren Şefik Koyuncu adlı koçer, saman, arpanın pahalı, hayvanın ucuz olduğunu söyledi. Ne yapacaklarını bilemediklerini dile getiren Koyuncu, "Hayvanları otlatabilecek yer bulmakta zorlanıyoruz. Hayvanda verim alabilmemiz için iyi beslememiz gerekir ama bugün samanın tonu bin 500 lira olmuş. Zam üstüne zam geliyor” dedi. 

ÇADIRDA ELEKTRİKSİZ, SUSUZ

Yılın 12 ayı tüm ailesiyle çadırda yaşayan Enver Gürkan ise, Susuzluk ve elektriksizlikten yakındı. Gürkan, “Bu koşullarda hayvanlarımızı otlatabilecek yer bulamıyoruz” dedi.

koÇerlİk karacaĞdaĞ siverek Şanlıurfa