Karaköprü'de pamukta verimi düşüren zararlı böceklere karşı feromon tuzağı

TAKİP ET

Karaköprü Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü tarafından, ürün veriminin düşmesine neden olan böceklerle zamanında ve uygun bir yöntemle mücadele etmek amacıyla kırsal Yığınak Mahallesinde Yeşilkurt'un (Helicoverpa armigera) populasyon takibi için feromon tuzakları kuruldu.

ŞANLIURFA- Türkiye`nin önemli pamuk üretim merkezlerinden Şanlıurfa’nın Karaköprü ilçesinde, pamuk üretimini olumsuz etkileyen zararlı böceklere karşı uygulanmaya başlanan feromon tuzağı ile verim kaybının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Karaköprü Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü, pamuk üretiminin yoğun olarak yapıldığı kırsal mahallerde zirai mücadelenin zamanını belirlemek, böcekler nedeniyle üründe yaşanan verim kaybının önüne geçmek amacıyla kırsal Yığınak Mahallesinde feromon tuzakları kurdu.

Karaköprü Tarım ve Orman İlçe Müdürü İsmail Şeyhanlı, feromon tuzakların ilçede ilk kez kullanıldığını kaydetti.

Şeyhanlı, kurdukları feromon tuzaklarla insana ve çevreye büyük zararları olan kimyasal kullanımını en aza indirgemeyi amaçladıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Karaköprü lçe Tarım Müdürlüğü olarak, tüm personelimizle ilçede pamuk üretiminin fazla olduğu kırsal Yığınak Mahallesinde çiftçimizin ekim alanındayız. Buraya gelmemizin sebebi burada yeşilkurt zararlısın fazla olmasıdır. Bitkisel üretimin olduğu yerde mutlaka zararlı böceklerde olur.  Bu zararlı böcekleri imha etmek için kimyasal ilaçlar kullanılıyor. Bu kimyasal ilaçlar hem insan sağlığına hem de çevreye zararlar veriyor. İlçe tarım müdürlüğü olarak kuracağımız feromon tuzaklarla kimyasal kullanımını en aza indirmeyi amaçlıyoruz. Kimyasal ilaçların azalması, hem çiftçiye girdi maliyetlerinin azalması hem de insan ve çevre sağlığını daha az etkilemesi demek. “

 

BİHA

feromon tuzağı