Kazancı Bedih Kimdir?

TAKİP ET

Urfa sıra gecelerinin tüm ülkede tanınmasını sağlayan Kazancı Bedih, Türk gazelhan ve sıra gecesi geleneğinin ustaları arasında yer almaktadır. Bu önemli geleneği Türkiye'ye tanıtan Bedih Yoluk hakkında merak ettikleriniz haberimizde sizleri bekliyor.

Asıl adı Bedih Yoluk olan Kazancı Bedih, 1 Ocak 1929 yılında Şanlıurfa’da dünyaya geldi. Urfa’nın en önemli simalarından biri olan Kazancı Bedih, Türk gazelhan ve sıra gecesi geleneğinin en önemli ustaları arasında sayılmaktadır. 

KAZANCI BEDİH KİMDİR?

Ailesinin tek erkek çocuğu olan Bedih, 1929 yılında doğmuştur. Belediye memurluğu yapmasının ardından kazancılık mesleği yapmıştır. Bu meslek nedeniyle toplam tarafından Kazancı Bedih olarak tanınmıştır.

Çocukluk yıllarından itibaren müzikle ilgilenmiş ve hep iç içe olmuştur. Bedih, çocukluğundan itibaren tambur, ud ve cümbüş gibi enstrümanları çalmayı öğrenmiştir. Urfa yöresinde meşhur olan sıra gecelerine katılmış ve sanatını bu yönde geliştirmiştir. Bedih Yoluk’u diğerlerinden ayıran en önemli özelliklerinden biri de 2000’in üzerinde kaset yapmasıdır. Adını duyurması ise sesinin ve yorumunun taklit edilemiyor olmasıyladır. Kazancı Bedih’in kendine has bir hali ve üslubu vardır. Bu sebeple Urfa yöresinde sıklıkla “pir” olarak anılmaktadır. 

SIRA GECELERİ KAZANCI BEDİH İLE KEŞFEDİLDİ

Medyanın ilgisini çekmeyi başaran Bedih, bu sayede Şanlıurfa sıra gecelerini Türk halkına tanıtmayı da başarmıştır. Bu gelenek, yörenin dışında Kazancı Bedih sayesinde tanınmıştır.

Bedih, çok küçük yaşlardan itibaren sıra gecelerine katılmaya başlamıştır. Kısa zamanda Urfa’da bu gecelere çağrılan başlıca isimler arasında yer almıştır. Hayatında dönüm noktası olan olay ise 1993 yılında İbo Show isimli programa katılmasıdır. İbrahim Tatlıses’in sunduğu bu programda, Fuzuli’nin “Öyle sermestem ki idrak etmezem dünya nedir” sözleri, ustanın tanınmasına ve yeni kapıların ardı ardına açılmasına neden olmuştur. 

Televizyona çıkmasıyla birden tanınmaya başlamıştır. Ancak Bedih, tanınmayı ve ünlü olmayı hiç istememiştir. Bunun temel sebebi ise bu tür ortamlarda yozlaşma görmesidir. Usta, daha çok sessiz ve sakin bir hayatı tercih etmiştir. Kahvehane gibi ortamlara gitmeyen Usta, sıra gecelerine katılmayı ise çok seviyordu. Kazancı Bedih’in katıldığı birçok sıra gecesinde hiç para almadığı bilinmektedir. İbrahim Tatlıses’in şov programına konuk olmasının ardından yoğun şekilde istek almıştır. Bunun üzerine iki ay sonrasında programa tekrar katılmıştır.

“BÖYLE Mİ OLMALIYDI?”

Televizyona çıkması daha fazla ün kazanmasını sağlamıştır. Bununla birlikte özellikle 1996 yılında vizyona giren Eşkıya filmiyle çokça gündemde kalmıştır. Başrollerini Şener Şen ve Uğur Yücel gibi ustaların paylaştığı Eşkıya filminde okuduğu dizeleriyle ülkece yeniden gündeme gelmiştir.

Usta gazeteci Savaş Ay tarafından sunulan bir programda hafızasında binlerce parçalık arşiv olduğunu söylemiş ve “Onları birileri derlese, kayıt altına alsa hep İbo Show’lara, Hülya Avşar’a çıkıyorum. Böyle mi olmalıydı” diyerek sitemini dile getirmiştir. 

Kazancı Bedih ile ilgili olarak çokça anlatılan hikayelerden biri de Ahmet Kaya ile karşılaşmasıdır. İbrahim Tatlıses’in katılacağı bir program öncesinde Ahmet Kaya ile aynı ortamda bulunmuştur. Tatlıses’in Bedih’e Ahmet Kaya’yı nasıl bulduğunu sorması üzerine “Oğlum bu saç, sakal ne? Biraz kessene” demiştir. Ahmet Kaya’nın stilinin böyle olduğu ve tanınmış bir sanatçı olduğu söylenmesine üzerine ise şaşırmıştır.

“MEMLEKETTE RAKI KALMAZ”

Kazancı Bedih, zaman zaman televizyon programlarına katılsa da, kendisine çok daha fazla teklif geldiği bilinmektedir. Kendisine, televizyonlara neden bu kadar az çıktığını soran bir gazeteciye “Memlekette rakı kalmaz” diyerek esprili bir yanıt vermiştir.

Bedih Yollu, 2003 yılının Eylül ayında bakırcılar çarşısında mesleğine dönme kararı almıştır. Bu kararı aldığında 74 yaşındadır. Aldığı bu kararının temel gerekçelerinden birinin bu alandaki yozlaşma olduğu kadar devlet tarafından sahip çıkılmaması olduğu bilinmektedir. 

20 Ocak 2004 yılına gelindiğinde ise Kazancı Bedih ve eşi, uykularında vefat etmiştir. Bedih ve eşi, Urfa’daki evlerinde uyurken, katalitik sobadan sızan gaz nedeniyle hayatlarını kaybetmiştir. Ustanın, Mahsun Kırmızıgül ile Nemrut’un Kızı isimli parçaya yaptıkları düete, ölümünden sonra klip çekilmiştir.

Kazancı Bedih kimdir? Kazancı Bedih