Keme Mantarı Nedir? Nerede Yetişir? Keme Mantarının Faydaları Nelerdir?

TAKİP ET

Domalan mantarı olarak da bilinen keme mantarı, patates yumrusuna benzeyen yapısıyla dikkat çekiyor. 'Keme mantarı nedir, nerede yetişir, faydaları nelerdir?' gibi sorular özellikle mantar sevenler tarafından sıklıkla soruluyor. İşte keme mantarı hakkında merak edilenler…

Patates yumrusuna benzeyen, küre şeklinde üstü basık olan keme mantarı, soluk kahverengi bir renge sahip. Kimi zaman sarımsı ve gül renginde de görülebilen bu mantar, kolayca soyulabilmesiyle biliniyor. Bunun yanı sıra kolay bir kullanımı olması da kullanımını yaygınlaştıran bir diğer özellik olarak karşımıza çıkıyor.


KEME MANTARI NEDİR?
Yaygın olarak domalan mantarı adıyla da bilinen keme mantarı, özellikle protein açısından oldukça zengindir. Türkiye’nin birçok farklı bölgesinde kullanılan mantar çeşitlerinden biridir. Bununla birlikte özellikle Şanlıurfa’da bahar aylarında pazarlarda çokça satıldığını görebilirsiniz. Üstü basık, genellikle kahverengi olan bu mantar dışarıdan bakıldığından patates yumrusunu benzemektedir.


KEME MANTARI NEREDE BULUNUR?
Bu mantar daha çok Şanlıurfa ve Konya çevresinde bulunmaktadır. Bölgede yer alan kuru topraklarda yetişmektedir. Özel olarak toplanarak işlenen keme mantarı, bu işlemin ardından piyasaya sunulmaktadır. Günümüzde marketlerde ve semt pazarlarında keme mantarı bulmak mümkün hale gelmiştir. Bununla birlikte daha çok yetiştiği bölgeler olan Urfa ve Konya pazarlarında bu mantarla karşılaşabilirsiniz. Özellikle ilkbahar aylarındaki yağmur suyuyla birlikte hemen kuruyan toprakların üzerinde ortaya çıkmaktadır. Bu tip bölgelerde keme mantarını toplamak mümkündür. Bu mantar kumi otuyla birlikte mikorizal şekilde yaşamaktadır. Hemen kuruyan kumlu topraklarda, çatlaklardan ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle çayırlık alanlarda ve otluk bölgelerde yaygın olarak bulunmaktadır.


KEME MANTARI YENİR Mİ?
Keme mantarı zehirli mi değil mi sorusu, internette merak edilen konulardan biri halini almış durumda. Keme mantarı zehirli değildir. Bunun yanı sıra Türkiye’de en çok tüketilen mantar türlerinden de biridir. Kırsal alanlarda toplanır toplanmaz tek başına tüketilebildiği gibi, birçok farklı yemek içerisinde de kullanılabilmektedir. Kırsal bölgelerde yaşayan birçok insan çayırlarda bu mantarı toplamakta ve topladığı yerde ateş yakarak pişirmektedir. Pazarlarda satın alanlar ise tek başına pişirebildiği gibi farklı yemeklerin içerisinde bu mantarı kullanabilmektedir. Keme mantarı yenebilir bir türdür ancak zehirli olan farklı çeşitlerden bu ayrımı yapabilmek çok önemlidir. Hata yapmamak adına toplamasının doğru bir şekilde yapılması ve uzmanlardan destek alınması önemlidir.


KEME MANTARININ FAYDALARI NELERDİR?
Keme mantarının insan sağlığına yönelik olarak birçok faydası vardır. Lezzetinin yanı sıra bu faydaları için de yaygın biçimde tüketilmektedir. Faydalarının başında doymamış yağ asidi içermesi gelir. Bu nedenle yüksek kolesterole iyi geldiği bilinmektedir. Aynı zamanda bol miktarda protein içermektedir. Bu yönüyle vejetaryen ve vegan beslenenler için oldukça ideal besin kaynaklarından biridir. Göz hastalıklarına da iyi geldiği bilinen bu mantar omuriliği güçlendirme noktasında da etkili bir gıdadır. Afrodizyak özellikleri de bilinen keme mantarı oldukça önemli bir lif kaynağıdır. Bu sayede sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur. Diyet süreçlerinde tercih edilmesi gereken besin kaynaklarından biridir. Düzenli bir şekilde tüketildiğinde bu faydaların hepsine kavuşmak mümkündür. 


KEME MANTARI NASIL YETİŞTİRİLİR?
Bu mantar genellikle doğada kendiliğinden yetişmektedir. Bu mantarlar özel şekilde toplanır ve işlenir. Bunun yanı sıra özellikle ilkbahar aylarında ekilerek de yetiştirilebilmektedir. Özel bir gübreleme ve ilaçlama yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntemlerle Şanlıurfa ve Konya’da ülkenin geri kalanına göre çok daha fazla yetiştirilmektedir.

keme mantarı domalan mantarı