"Kızılay Kan Satıyor" Kavgası Büyüyor!

TAKİP ET

Kızılay'ın Ahbap'a çadır sattığı iddiasının doğrulanmasının ardından Gazeteci Fatih Portakal'dan Kızılay hakkında şok edici bir iddia daha geldi. Portakal, Kızılay'ın bağışlanan kanları sattığını iddia ederken Kızılay Başkanı Kerem Kınık söz konusu iddiaya cevap verdi.

Kızılay’ın, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ikinci gününde ünlü şarkıcı Haluk Levent’in kurucusu olduğu “Ahbap” derneğine çadır satması gündeme bomba gibi düştü. Söz konusu olaya ilişkin Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık yaptığı açıklamada çadır sattıklarını kabul ederken bir iddia da gazeteci Fatih Portakal’dan geldi.

“KIZILAY KAN SATIYOR”
Portakal sosyal medya hesabı üzerinden, “Kızılay sadece çadırları değil, bizlerin bağışladığı kanları da hastanelere parayla satıyor. Utanin Kızılay yöneticileri, utanın ve istifa edin. @drkerem” dedi. Portakalın paylaşımı üzerine Kınık ise, “Bu Ulusal Kan Güvenliğini tehlikeye atacak sorumsuz ve temelsiz bir itham. Lütfen hemen tashih edin ve sorumlu bir gazeteci gibi davranın. Kan ticarete konu edilemez. Kan Bankacılığının maliyetini SGK Kızılay’a ödenmek üzere ilgili hastaneye öder” ifadelerini kullanarak cevap verdi.

“DÜZELTİLECEK BİRŞEY YOK”
Gazeteci Portakal, Kınık’ın, “temelsiz bir itham” dediği olaya ilişkin yeni bir paylaşım ile cevap verdi. Portakal paylaşımında, “Kan bağışı ve sonrasında kanın, nasıl ticari bir emtia olduğuna ilişkin KIzIlay’a yaptığım iddia ve eleştiri belli ki kızdırmış. Kerem Kınık ‘Lütfen hemen tashih edin, sorumlu gazeteci gibi davranın’ demiş. Sayın başkan düzeltilecek bir şey yok. Hatta siz biliyorsunuz ama bilmeyenler için açıklayayım. 3 durum var. Hiçbir sosyal güvenceye sahip değilseniz (yüzde 3-5 oranında böyle yurttaş var) kana ihtiyacınız var ise makbuz karşılığı vatandaş para ödemek zorunda ki, kana erişebilsin. Benim gibi, çoğunluk gibi sosyal güvenlik şemsiyesi altında olanlar var. Kana ihtiyaç duyup ünite olarak aldığımızda size kim ödeme yapıyor? SGK olabilir mi acaba? Özel hastanelerden alınan kan! Yüzde 200’e kadar fatura etme hakları var. Ve yapıyorlar da! Peki ben ve milyonlar,neden Kızılay’a kan bağışında bulunuyoruz? İnsanlar ihtiyaç duyduklarında kana rahat-ücretsiz olarak alabilsinler diye” dedi.

“KAN TİCARİ BİR MAL DEĞİL”
Portakal şöyle devam etti; “Bana ‘bunun maliyeti var, torbası var,işlemi var’ diye sorularla gelmeyin. Torba konusunda da başka sorular sorabilirim size. Son olarak belgeyi koyuyorum. SUT(sağlık uygulama tebliği) Kare içine aldığımın ne olduğunu sizler biliyorsunuz.İşlem puani 847, yani SGK 1 torba kan için Kızılay’a KDV dahil 460 TL para ödüyor. SGK parayı nereden buluyor? Bizim vergilerimizden. Kan ticari bir mal değil. Siz ticari bir kuruluş değilsiniz, para talep edemez, hatta maliyeti var diye bir cümle asla kuramazsınız. Siz Hilal-i Ahmersiniz. Umarım tashih etmemi yine istemeyip sorularıma yanıt verirsiniz. Hatta gelin yarın yayınıma çıkın. Kendinizi anlatın. Daha iyi değil mi? Son olarak ben de bir soru soruyorum: 2022 bütçeniz neydi? Ne kadar bağış topladınız? Neye ne kadar harcadınız? Kızılay kamuoyunu bilgilendirin lütfen.”

Kızılay Kerem Kınık Fatih Portakal kavga