Konik Kubbeli Evlerin Bilinmeyenleri

TAKİP ET

Dünyada sadece 3 yerde bulunan Harran'ın konik kubbeli evleri birçok özelliğe sahip.

Şanlıurfa'nın Harran ilçesi, konik kubbeli evleriyle dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan evler, yazın serin kışın ise sıcak kalması özelliğine sahip. 

Konik kubbeli evlerde vatandaşlar halen yaşamlarını sürdürmeye devam ediyor. Konik çatılara sahip, taş yapıların mimarisiyle ilgili birçok rivayet var. Bir rivayete göre dönemin kralı, kendisinden izinsiz yerleşim yeri kurmayı yasakladığı için var olan evlerden yüksek vergi alınmasını emretmiş. Halk da buna çözüm olarak küçük kireç taşlarını harç koymadan üst üste yığıp yaptıkları evleri bulmuş. Böylece vergi memurları geldiğine evlerini kolayca yıkıp, gittiklerinde ise tekrar yapabiliyorlarmış.

DÜNYADA SADECE 3 ÜLKEDE YER ALIYOR

İlginç görünümü ile dikkat çeken evler dünyada sadece Türkiye, Suriye ve İtalya'da bulunuyor. Yüksekliği 5 metre olan evlerin dışları balçıkla sıvanıyor, içi ise yumurta akı, toprak, saman ve gül yağı karışımıyla sıvanıyor. 

EVLER TÜM ODALARI ISITAN SİSTEME SAHİP

Evlerin dikkat çeken özelliklerinden bir tanesi, tek bir odasında soba yakılsa bile tüm odaları ısıtacak bir sisteme sahip olması. Evlerin bir diğer özelliği ise; kubbe sayılarının evlerin maddi durumunu simgeliyor oluşu.

haberşanlıurfa.net/Cansel YILDIZ

Şanlıurfa konik evler Şanlıurfada gezi Konik kubbe son dakika