Küresel Isınma Hayvan Türlerini Azaltacak

TAKİP ET

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Tolunay, küresel ısınma nedeniyle keçi dışında birçok besi hayvan türünün ortadan kalkacağını söyledi.

Dünyayı tehdit eden küresel ısınmanın su kaynaklarının yanı sıra birçok besi hayvan türünün de azalmasına yol açacak. Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Tolunay, küresel ısınma nedeniyle keçi dışında birçok besi hayvan türünün ortadan kalkacağını söyledi.

TÜBİTAK 1170549 - Batı Akdeniz Bölgesinde Maki ve Mera Alanlarında Yapılan Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliğinin Yöresel Aktörleri, Ekosistem Hizmetleri ve Yerel Toplumlar Projesi ile ilgili toplantı Isparta’da gerçekleşti.

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Tolunay, Çobanisa köyü yakınlarındaki keçi barınağında düzenlenen toplantıda yaptığı sunumda,

Türkiye kırsal yörelerinde halkın en önemli geçim kaynaklarından birisinin hayvancılık olduğunu söyledi. Hayvansal üretiminin büyükbaş (et ve süt sığırcılığı, mandacılık) ve küçükbaş (koyunculuk ve keçicilik) hayvan yetiştiriciliği olarak iki şekilde yapıldığını belirten Prof. Dr. Tolunay, “Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği devletin teşvik ve destekleri ile entansif ve yarı entansif şekilde ölçek ekonomisini yakalamış ve endüstriyel üretim şekline dönüşmüştür. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde de benzer yönelimler ve uygulamalar söz konusu olmasına rağmen, maki ve mera alanlarında yıllardan beri yapılan geleneksel salma hayvancılık veya ekstansif üretim şekli ile günümüzde halen önemini korumaktadır. Bu tür küçükbaş hayvan üretim şekli sadece ülkemizde değil Akdeniz’e komşu ülkelerde yaygın olarak yapılmakta olup, yerel toplumların geleneksel yaşam biçimine dönüşmüştür.” dedi.

KONAR-GÖÇERLERİN ÖNEMİ

Akdeniz çevresinde geleneksel olarak yapılan küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde konar-göçer yaşam sürdüren yerel toplumların önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Tolunay, şöyle devam etti:

“Öyle ki bu yaşam şekli Akdeniz’in kuzeyinde yer alan ülkelerde bile (Yunanistan, İtalya, Fransa ve İspanya’da), ülkelerin gelişim süreçleri içinde ortadan kalkmamış olup, halen devam ettirilmektedir. Aslında, hayvancılık yapan konar-göçer toplumlar hayvanlarına ot ve yem veren mera ve otlak alanlarının arayışı ile sürekli hareket halindedir. Akdeniz Bölgesi’nde yer alan ülkelerin kırsal yörelerinde yapılan geleneksel küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, yerel toplumların gıda güvenliğini sağladığı gibi, ekolojik ve doğal üretim yapılması sebebi ile elde edilen ürünlere yönelik talepler hızla artmış, sadece ülke içi değil, ülke dışından da talep edilen ürünler haline gelmiştir.

Bu proje, Avrupa Birliği’nin ERANETMED (Euro Mediterranean Cooperation Through ERANET Joint Activities and Beyond) proje çağrısı kapsamında Akdeniz çevresinde yer alan ülkeler olarak; Almanya, Cezayir, Fas, İspanya, İtalya, Kıbrıs, Lübnan, Malta, Mısır, Ürdün, Tunus, Türkiye ve Yunanistan’a yapılan proje teklif davetinin kabul edilmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Proje çağrı başlığı, ‘Dezavantajlı Toplumların Yaşamsal Sorunlarının Araştırılması ve Çözüm Önerileri’ şeklindedir. Bu çağrı kapsamında ülkemizi temsil eden araştırma birimi Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) olmaktadır.”

ALTI ÜLKE TARAFINDAN KURULDU

Orjinal adı “Pastoral ACTORs, Ecosystem services and Society as key elements of agro-pastoral systems in the Mediterranean” olan proje teklifinin 6 ülke olarak; Cezayir, İspanya, İtalya, Tunus, Türkiye ve Yunanistan tarafından kurulan ortak konsorsiyum tarafından yapıldığını hatırlatan Prof. Dr. Tolunay,

Proje ortakları ile 2018 yılında Antalya’da yapılan taraflar toplantısı

konsorsiyumda yer alan ülkelerin katılımcı kurumların; Cezayir’den INRAA Division Agro-Sétif ve Université Ferhat Abbas Sétif, İspanya’dan Center for Agro-food economics and development ve University of Vic, İtalya’dan CIHEAM Bari, Polytechnic University Marche – Ancona ve National Research Council – Sassari, Tunus’dan Institut des Régions Arides- Médenine, Türkiye’den Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ve TÜBİTAK ile Yunanistan’dan Aristotle University of Thessaloniki olduğunu kaydetti.

MÜSLÜM AKTÜRK

küresel isınma hayvan türleri