Lolaz Dürüm Nedir? Lolaz Dürüm Nasıl Yapılır? Lolaz Dürüm Tarifi

TAKİP ET

Şanlıurfa mutfağında birçok farklı lezzeti ve tarifi bulmak mümkündür. Hazırlaması zahmetli yemeklerin yanı sıra, hızlı bir şekilde hazırlayabileceğiniz lezzetler de vardır. Bunlardan biri de lolaz dürümdür. Peki, lolaz dürüm nedir? Lolaz dürüm nasıl yapılır? İşte lolaz dürüm tarifi.

Şanlıurfa mutfağı genellikle kebaplarıyla bilinmektedir. Buna karşın Urfa mutfağı, farklı kültürlerin bir araya geldiği, tarihin izlerinin yansıdığı oldukça geniş ve çeşitli bir mutfaktır. Kebapların hazırlanması birçok zaman usta işidir ve zahmetlidir. Ancak bazı kolay hazırlanan yemekleri bulmak da mümkündür. Bunlardan biri de lolaz dürümdür.

Lolaz dürüm, Antep ve Antakya mutfağında da yaygın olarak yapılan lezzetlerden biridir. Lolaz esasen Urfa’da börülceye verilen isimdir. Bu lezzetli yemek yörede lolaz dürmüğü ya da lolaz dürmıgı olarak anılmaktadır. Bu kolayca yapabileceğiniz lezzet sayesinde, misafirlerinize ve sevdiklerinize keyifli anlar yaşatabilirsiniz.

LOLAZ DÜRÜM İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

Vereceğimiz tarif altı kişilik lolaz dürüm hazırlamak için gereklidir. Bu tarif için gerekli malzemeler şu şekildedir;

1 kg lolaz (börülce)

6 adet lavaş

1 demet yeşil soğan

1 demet maydanoz

1 adet küçük turp

Kına biberi 

Nane

Tuz

LOLAZ DÜRÜM TARİFİ

Lolazlar iyice temizlenerek yıkanır. Temizleme işleminin ardından tencereye konan lolazların iyice haşlanması beklenir. Haşlandıktan sonra lolazlar süzgece alınır ve süzülmeye bırakılır. Bu arada yeşil soğan ve maydanoz ayıklanarak bol suyla yıkanır ve doğranır. Sonrasında bu iki yeşillik birbiriyle karıştırılır. Turpun ise kabukları soyulur ve ince ince, kalem şeklinde doğranır.

LOLAZ DÜRÜM HAZIRLANIŞI

Lavaşların içerisinde, bir çay bardağı ölçüsünde haşlanmış lolaz koyulur. Sonrasında soğan ve maydanoz karışımı, turp, tuz ve kına biberi ilave edilir. Bu noktada Urfa’ya özgü kına biberi yerine dilerseniz isot da kullanabilirsiniz. Ayrıca keyfinize göre dürümün içerisinde limon da sıkabilirsiniz. Son olarak lavaşı dürüm haline getirebilir ve ayran eşliğinde tüketebilirsiniz.

Lolaz dürümün hazırlanışı bu kadar basittir. Kimi zaman turpun dürümün içinde değil de yanında servis edildiğini görebilirsiniz. Ayrıca bazen dürüme hardal da eklenebilmektedir. Yine içerisinde yeşillikler açısından yaratıcı olabilirsiniz. Yakışacağını düşündüğünüz yeşilliği tarifi ekleyebilirsiniz.

Lolaz dürüm tarifi