Mağaradaki Besiciler Yol İstiyorlar

TAKİP ET

Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesinde besicilik yapılması için belediyenin ruhsat verdiği mağaraların yolu ulaşıma engel.

Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesinde besicilik yapılması için belediyenin ruhsat verdiği mağaraların yolu ulaşıma engel. Her seçimde yol yapımının vaat olarak sunulduğunu belirten besiciler, büyük zorluklar yaşıyor. 

Urfa’nın merkez Eyyübiye ilçesinde eski dönemlerde ibadethane ve çilehane olarak kullanıldığı belirtilen mağaralarda yaklaşık yüz yıldır besicilik yapılıyor. Topdağı Mahallesi'nin kırsalına düşen 3 ayrı dağ eteğindeki irili ufaklı 490 mağara, kentin sıcaklığından korunmak isteyen besiciler tarafından ahır olarak kullanılıyor. Kimi mağaralar doğal oluşumken kimisi ev yapımında kullanılmak üzere taşların kesilmesi sonucu oluşmuş. Taşların Urfa Kalesi ve hanların yapımında da kullanıldığı varsayılıyor. Belediye işyeri olarak kullanılmasına ruhsat verdiği mağaralara su çekerken ulaşımı sağlayacak yolu yapmadı.   
 
Topdağı Mahallesi bitişiğinde olan mağaralar bölgesi için, her seçim döneminde yol yapılacağı vaadi verilse de 30 yıldır yerine getirilmedi. Besicilerin kendi imkanları ile yaptığı toprak yol ise kış aylarında yağmurun etkisiyle bozularak köstebek yuvasına dönüyor. Hayvanlarına kış aylarında yem veremediklerini belirten besiciler, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kendilerine verilen sözlerin tutulmasını istiyor.
 
VERİLEN SÖZLER TUTULSUN
 
Mağaralar serin olduğu için burada besicilik yapmayı tercih ettiklerini belirten Muzaffer Çetin (48), 25 yıldır bölgede hayvancılık yaparak yaşamını sürdürüyor. Ailesinin mağarada 40 yıldan fazladır hayvancılık yaptığını dile getiren Çetin, “Buranın maliye vergisi var, elektrik ve su faturası gönderiyorlar ama yol yapılmıyor. Yetkililer verdikleri sözleri tutsunlar, seçim dönemlerinden gelip 'yolunuzu yapacağız' diyorlar ama seçimden sonra yapmıyorlar” diyerek tepki gösterdi.
  
ARAÇLAR  ZARAR GÖRÜYOR
 
Kurban Bayramı’nın yaklaştığını hatırlatan Çetin, bozuk yol yüzünden müşterilerin kurban almak için mağaralara gelemediğini, bu yıl kurban fiyatlarının yüksek olacağını belirtti. Kış aylarında hayvanlarının tükettiği yemleri sırtında taşıyarak mağaraya ulaştırdığını belirten Çetin, “Belediye köy yollarını dahi yaptıklarını iddia ediyor ancak kent merkezindeki yollar yapılmamış. Artık ne yapacağımızı şaşırdık. Araçlarımız bu yol yüzünden zarar görüyor. Hayvancılık artık öldü” diye konuştu.
 
‘GÖÇ YOLUNA DÜŞECEĞİZ’
 
Yolun bozuk olmasının yanı sıra artan yem fiyatlarının da kendilerini olumsuz etkilediğini ifade eden Çetin, devamında şunları söyledi: “Bir kilo saman 1 TL olmuş. Bir kilo Arpa 2 TL, 1 torba kepek 60 TL, 1 torba yem 125 TL.  Benim şuan 45 tane hayvanım var, birkaç yıl öncesine kadar 90 tane hayvanım vardı. Artık bizde besicilik yapamayacağız, şimdi bu işi yapıyorum ama gelecek sene yapamam. Bu işi bırakıp binlerce insan gibi göç yoluna düşeceğiz, mevsimlik tarım işçisi olacağız.”
 
HAYVANCILIKTA BATTI
 
"Bugün yarın yapılacak" denilen yolun 30 yıldır yapılmadığını dile getiren Davut Şahap (40) da yaklaşık 25 yıldır hayvancılık yapıyor. Birkaç yıl öncesine kadar 250 hayvan beslediğini vurgulayan Şahap’ın şimdi 50 hayvanı var. Bozuk yol sorununa yaklaşık iki yıldır sürekli artan yem fiyatları eklendiği için besicilerin para kazanamadığını söyleyen Şahap, “Seçimlerde çok söz verdiler ama yapan olmadı. Hayvancılıktan ben battım. Kurban Bayramı'nda buraya gelecek olan insanlar araçları zarar görüyor diye gelmiyorlar. Talebimiz yolun yapılması” diye konuştu.
 
BİTME NOKTASINDA
 
Bölgede bulunan mağaralara 30 yıldır saman veren Ahmet Meral (48) de yoldan olumsuz etkilenenlerden. Kış aylarında mağaralara yem dağıtamadığını belirten Meral, “Buranın bir alt yapısı yok, yollar besiciler tarafından yazın onarılsa da yağmur yağdığında yine bozuluyorlar. Kışın ben saman dağıtamıyorum, besiciler sırtlarında taşıyarak götürüyorlar” şeklinde konuştu. Hayvancılığın bitme noktasına geldiğine dikkati çeken Meral, sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada yol yapılsa besicilerin yükleri biraz hafifler. Biz de daha kolay yemleri dağıtırız herkes kazanır.” 
 
MA / Emrullah Acar

mağaradaki besiciler şanlıurfa