Mahmut Tanal Kalitesiz Beton Konusunda Uyarmıştı!

TAKİP ET

CHP Milletvekili Mahmut Tanal'ın, hazır beton firmalarının standartların altında ürettiği betona Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nde 'karot numunesi' hilesiyle onay verildiği iddiasını TBMM gündemine taşıdığı ortaya çıktı.

CHP Milletvekili Mahmut Tanal’ın, hazır beton firmalarının standartların altında ürettiği betona Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nde ‘karot numunesi’ hilesiyle onay verildiği iddiasını TBMM gündemine taşıdığı ortaya çıktı.

Kahramanmaraş merkezli depremler, Şanlıurfa dahil birçok ilde yıkıma yol açtı. Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yıkılan binalara ilişkin başlattığı soruşturma kapsamındaki bilirkişi raporunda, “ciddi malzeme kusurları” tespitine yer verilirken, CHP’li vekil Mahmut Tanal’ın, daha önce konuyu TBMM’ye taşıdığı ortaya çıktı.

BİLİRKİŞİ RAPORUNDA KULLANILAN MALZEMELERİN UYGUN OLMADIĞI GÖRÜLDÜ

Soruşturma kapsamında görevlendirilen bilirkişi heyetleri, yıkılan binalardan karot örnekleri alırken, heyette bilirkişi olarak yer alan Harran Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Yapı Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Kasım Mermertaş, malzeme kalitesiyle ilgili çalışma yaptıklarını aktararak, “İlk incelemelerimize göre, ciddi malzeme kusurları tespit ettik. Beton içerisinde kullanılan kum-çakıl tane boyut dağılımının uygun olmadığını görüyoruz. Normalde yapısal betonlarda en fazla 3 santimetre civarı çakıl olması gerekiyorken burada yumruk büyüklüğünde büyük taşlar gördük. Bu da beton dayanımında ciddi düşüşlere sebep olan bir şey” değerlendirmesini yaptı.

CHP’Lİ TANAL, KALİTESİZ BETONA ONAY İDDİASINI MECLİS’E TAŞIMIŞ

Tanal’ın 24 Ocak 2023 tarihinde TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde yer alan bazı ifadeler şu şekilde;

Şanlıurfa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nde görev yapmakta olan bir çalışan tarafından betona ilişkin karot numunelerinin değiştirildiği, hazır beton tesislerine ait tutanakların da iptal ettirildiğine ilişkin iddialar doğru mudur? Şayet bu iddialar doğru ise bu durum malzemelerin ve betonların standartların altında üretilmesine, en ufak bir depremde ise büyük bir yıkıma ve can kayıplarının yaşanmasına yol açmaz mı?

"Şanlıurfa ili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nde hakkında idari ve adli soruşturma başlatılan herhangi bir personel var mıdır? Şayet var ise başlatılan idari ve adli soruşturmaların gerekçesi nedir? Şikayetleri ileten personel hakkında baskı uygulamak için kurum yetkilileri tarafından soruşturma açıldığı iddiaları doğru mudur? Şayet doğru ise bu durum 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 21. maddesi, 'Devlet memurları kurumlarıyla ilgili resmi ve şahsi işlerinden dolayı müracaat; amirleri veya kurumları tarafından kendilerine uygulanan idari eylem ve işlemlerden dolayı şikâyet ve dava açma hakkına sahiptirler.' hükmüne aykırılık teşkil etmez mi?"

Bakanlığınızca, Şanlıurfa ili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nde görev yaptığı esnada karot numunelerini değiştirdiği tespit edilen kamu görevlisi bulunuyorsa ilgili kamu görevlisine idari bir yaptırım uygulanmış mıdır? Şayet uygulanmışsa ne tür bir yaptırım uygulanmıştır?

Şanlıurfa CHP Mahmut Tanal soru önergesi deprem soruşturma