Mecliste Suruç Belediyesinin bütçesi görüşülürken tartışma çıktı

TAKİP ET

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısında Suruç Belediyesinin 2022 mali bütçesi görüşürken meclis üyeleri arasında tartışma yaşandı.

ŞANLIURFA - Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi 2021 Yılı Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantıları bütçe görüşmeleriyle devam ediyor.

Toplantı, Başkan Vekili Ahmet Kaytan başkanlığında Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda düzenlendi. Toplantıda açılış ve yoklamanın ardından gündem maddelerine geçildi.

Mecliste Suruç Belediyesinin 2022 mali bütçesi görüşüldüğü sırada Halkların Demokratik Partisi (HDP) meclis üyeleriyle AK Partili ve MHP’li üyeler arasında tartışma çıktı.

HDP’li üyeler Suruç Belediyesinin kayyumla gasp edildiğini iddia ederken, AK Parti ile MHP üyeleri hukuk devletinin herkese eşit davrandığını, hukukun dışına çıkıldığında da devletin gerekeni yaptığına vurgu yaptı.

YILDIRIM: “YAŞANANLAR TAMAMEN SİYASİ BİR SOYKIRIMDIR”

HDP Meclis Üyesi Bahri Yıldırım, “Hatice başkanımız şu an dışarıdadır. 3 aylık bir cezaevi durumu oldu. Yanılmıyorsam eğer maaşının üçte ikisini de alıyor. Şu anda görevinden uzaklaştırılmış durumda. 2016’dan bu yana sayısız HDP belediyesine kayyum atandı. Biz bunun mağduriyetini yaşıyoruz. Bu yaklaşım siyasal bir yaklaşımdır, irade tanımamaktır. Başkanlar ne yaptı? Hangi terör olayını Urfa’da gerçekleştirdi de bunlar alındı. Yaşananlar tamamen siyasi bir soykırımdır. Siyasi bir darbedir. Şu an Suruç Belediyesinin kayyumun hazırladığı ve meclis üyelerini yansıtmayan tabloyu kabul 4 etmiyoruz” ifadesini kullandı.

BAYUK: “SUÇSUZ OLAN HERKES HAK ETTİĞİ GÖREVE, HAK ETTİĞİ KOLTUĞA OTURUR”

Mecliste yaşanan tartışmayla ilgili söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Faruk Bayuk, “Bir siyasi soykırımdan bahsediliyor. Siyasi soykırım olmuş olsaydı eğer bugün Bahri Bey o koltukta oturmuyor olacaktı. Suçsuz olan herkes hak ettiği göreve, hak ettiği koltuğa oturur. Suçlu olan insanlar da kim olursa olsun eğer hukuken bir suç işlemişse Türkiye Cumhuriyeti hukuk devletidir. Yapılması ne gerekirse o yapılır. Buradan bizim hukuku tartışmamız ve konuşmamız da bence yanlış olur” şeklinde konuştu.

MHP Meclis Üyesi Mahmut Gündoğdu da söz konusu tartışmayla ilgili şunları ifade etti:

“Madem soykırım var, madem şiddet var, en çok onlar konuşuyor, engelleyen var mı? Eğer ben bayrağıma, devletime, toprağıma ihanet edersem devlet beni içeri alsın çünkü hukuk devleti burası.”

KILIÇ: “BELEDİYELER BİR ANONİM ŞİRKETİ DEĞİLDİR”

Halkın iradesiyle seçilen insanlar ancak halkın iradesiyle görevden alınması gerektiğinin altını çizen HDP Meclis Üyesi Nahide Kılıç, “Suruç Belediyesi eş başkanı olarak söz alıyorum. Suruç haksız ve hukuksuz bir şekilde, Belediye Kanunu’na göre Suruç Belediyesi gasp edilmiştir. Hatice başkanımızla ilgili hiçbir suç tespit edilmemiştir. Halkın iradesiyle seçilen insanlar ancak halkın iradesiyle görevden alınır. Belediyeler bir anonim şirketi değildir. Hiçbir suç tespit edilmedi, hiçbir suç yoktur. Seçildikten sonra hizmet esastır. Biz hizmetleri esas alıyoruz” diye konuştu.

KAYA: “HUKUK ÇİZGİSİNDEN ÇIKILDIĞI ANDA HUKUK DEVLETİ GEREKENİ YAPAR”

Türkiye Cumhuriyeti’nin hukuk devleti olduğuna vurgu yapan AK Parti Meclis Üyesi Sait Kaya, “Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Hukukun çizdiği çerçevede hareket eden herkes her hakka sahiptir. Hukuk çizgisinden çıkıldığı anda hukuk devleti gerekeni yapar. Bu herkes için geçerlidir. Burada siyasi polemiğin yapılmasının bir anlamı yok” şeklinde konuştu.

 

BİHA

Suruç Belediyesinin bütçesi