Merkez Bankası'ndan Enflasyon Tahmini!

TAKİP ET

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yılın ilk enflasyon raporu sunumunu, bugün gerçekleştirdi. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "Enflasyon tahmin aralığımızın orta noktaları 2023 yılı sonunda yüzde 22,3, 2024 yıl sonunda yüzde 8,8 seviyelerine tekabül etmektedir" dedi.

"TÜRKİYE İSTİHDAM SAYISINI EN FAZLA ARTTIRAN ÜLKE OLMUŞTUR”
Son dönemde enerji fiyatlarında önemli gerilemelerle normalleşme eğilimi görülmeye başlandığını söyleyen Kavcıoğlu, “Enflasyon beklentisi birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de aşağı yönlü güncellenmeye başladı. Büyüme tahminleri de birçok ülkede Kasım ayından bu yana yukarı yönlü güncellenmekte.  Yılın üçüncü çeyreğinde dış talep görünümü nedeniyle Türkiye ekonomisi büyümüştür. Yatırımlar kesintisiz olarak devam etmiş, ticari kredilerin üretim ve yatırımlara yönelik kullanımı desteklenmiştir. İşgücü piyasası sağlıklı gelişimini sürdürmektedir. Türkiye diğer  ülkeler arasında pandemi öncesinden bu yana istihdam sayısını en fazla artıran ülkelerden biri olmuştur.

“ENFLASYON İVM KAYBETTİ”

Enflasyon Kasım ve Aralık aylarında ivme kaybetmiştir. Yüksek fiyat artışlarının devamı için bir zemin kalmamıştır. Ayrıca petrol fiyatlarını, 2023 yıl sonu için bir miktar yukarı yönlü güncelledik. Bununla birlikte, ortalama petrol fiyatı 2023 yılında bir önceki yıla göre düşüş öngörmeye devam ediyoruz. Gıda fiyatlarının, 2023 yılında, önceki tahminimizle uyumlu olarak yüzde 22, 2024 yılında ise yüzde 11,5 oranında artacağını varsaydık. Türk lirası cinsinden ithalat fiyatları ve birim iş gücü maliyetleri varsayımlarındaki güncellemeler, 2023 yılı enflasyon tahminlerini sırasıyla 0,1 puan ve 1,5 puan yükseltti. Yönetilen-yönlendirilen fiyatlardaki doğalgaz ve elektrik fiyatları kaynaklı güncellemeler, 2023 yıl sonu enflasyon tahminini 0,2 puan kadar aşağı çekti” ifadelerini kullandı.

 

Enflasyon Ekonomi Merkez Bankası Şanlıurfa Gündem Urfa Gündem