Mithat Sancar Kimdir?

TAKİP ET

14 Mayıs'ta gerçekleştirilecek olan 28. Milletvekili Seçimlerinde, Yeşil Sol Parti'nin birinci sıra adayı Mithat Sancar oldu. Peki, Mithat Sancar kimdir? Mithat Sancar nereli? İşte Mithat Sancar hakkında merak ettikleriniz.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, bu seçimlerde Şanlıurfa’dan milletvekili adayı oldu. Yeşil Sol Parti’nin birinci sıra adayı olan Sancar’la ilgili sorular da ardı arkasına gelmeye başladı. Prof. Dr. Mithat Sancar kimdir, nerelidir, daha önce nereden milletvekili olmuştur gibi sorular, Urfalılar tarafından sıklıkla sorgulandı. 

MİTHAT SANCAR NERELİ?

Prof. Dr. Mithat Sancar, 1963 yılında Mardin’de dünyaya gelmiştir. Diyarbakır Öğretmen Lisesi’nden mezun olan Sancar, üniversiteyi ise Ankara’da okumuştur. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitiren Sancar, 1995 yılında “Temel Hakların Yorumu” başlıklı teziyle doktorasını almıştır.

1999 yılında “Hukuk Devleti” teziyle doçent unvanını da kazanmıştır. Ardından 2007 yılına gelindiğinde ise Mithat Sancar Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde profesör olarak ders vermeye başlamıştır. 

Akademik kariyerinin yanı sıra Birgin, Taraf ve Milliyet gibi gazetelerde köşe yazarlığı yapmıştır. Aynı zamanda Birikim dergisi başta olmak üzere birçok dergide çok sayıda makalesi yayınlanmıştır.

MİTHAT SANCAR’IN HAYATI

Mithat Sancar, Arap kökenli bir ailenin çocuğu olarak Nusaybin’de dünyaya gelmiştir. Ankara Üniversitesi’nde 2006-2007 yılında profesör olan Sancar aynı zamanda KKTC Yakın Doğu Üniversitesi Hukuk Fakültesinde de dersler vermiştir.

Prof. Dr. Sancar, özellikle Kürt sorunun çözülmesi konusuyla ilgili olarak Türkçe’nin yanı sıra İngilizce ve Almanca makaleler yayınlamıştır. Makale ve yazılarının yanı sıra ulusal, uluslararası konferanslarda da düzenleyici ve konuşmacı oldu. Bir dönem, hükümet tarafından uygulamaya konan “Akil Adamlar Komisyonu’nda” adı geçen kişilerden biri olmuştur.

Milliyet, Birgün ve Taraf gibi gazetelerde köşe yazarlığı yapmasının yanı sıra, başta İMC TV olmak üzere çeşitli kanallarda da programlar yapmıştır. 3 Nisan 2013 tarihinde AK Parti tarafından açıklanan ve çözüm sürecini yürütmesi beklenen 63 kişilik “akil insanlar” listesine girmiştir. 

Marmara bölgesinde akil insan görevini üstlenen Sancar, 7 Haziran 2015, 1 Kasım 2015 ve 24 Haziran 2018 seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi milletvekili olmuştur. Bu üç seçimde de Mardin’den aday olan Sancar; 25, 26 ve 27. dönem milletvekilidir.

Mithat Sancar, çok iyi düzeyde Almanca bilmesinin yanı sıra iyi derecede İngilizce, Kürtçe ve Arapça bilmektedir.

MİTHAT SANCAR’IN KİTAPLARI

Makale ve yazılarıyla olduğu kadar Mithat Sancar kitaplarıyla da dikkat çekmiş isimlerden biridir. Kendine ait üç ayrı eseri bulunan Sancar, ayrıca birçok farklı eserde ortak yazarlık yapmıştır. Sancar’a ait olan kitaplar şu şekildedir;

Şehrin Zulası, Ankara Kalesi

Geçmişle Hesaplaşma, Unutma Kültüründen Hatırlama Kültürüne

Devlet Aklı Kıskacında Hukuk Devleti

Mithat Sancar kimdir Mithat Sancar nereli