Müslüm Cengizhan Akalın Kimdir?

TAKİP ET

Cumhuriyet Halk Partisi Şanlıurfa ikinci sıra milletvekili adayı olan Müslüm Cengizhan Akalın, dikkat çeken isimlerden biri olarak göze çarpıyor. Peki, Müslüm Akalın kimdir? Nereli? Kaç yaşında? İşte merak ettiğiniz soruların cevapları.

14 Mayıs’ta gerçekleştirilecek olan 28. Milletvekili seçimlerinde CHP Şanlıurfa Milletvekili Adayı olan Müslüm Akalın, özellikle eserleriyle dikkat çeken isimlerden biri konumunda yer alıyor. Müslüm Akalın’ın kendisine ait 13 farklı eseri bulunuyor. Bunun yanı sıra birçok esere de ortak yazar olarak katkı veren isimlerden biri. Avukat, gazeteci ve yerel tarih araştırması olan Akalın’ın CHP’den aday olmasıyla birlikte Urfalılarca birçok soru sorulmaya başlandı.

MÜSLÜM AKALIN NERELİ?

Müslüm C. Akalın, 1 Ocak 1955 tarihinde Şanlıurfa’da dünyada geldi. Urfalı olan Akalın, ilköğrenimini kentte bulunan Atatürk İlkokulunda, ortaöğrenimi ise Urfa Lisesinde tamamlamıştır. Lise mezuniyetinin ardından Akalın, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde eğitim hayatını sürdürmek üzere Urfa’dan ayrılmıştır.

MÜSLÜM AKALIN’IN KARİYERİ

Akalın, meslek yaşantısına henüz çok erken yaştayken başlamıştır. İlk köşe yazısı Urfa’nın Sesi gazetesinde 1974 yılında yayımlanmıştır. Bu dönemde Akalın henüz üniversite öğrencisidir. Akalın, yerel gazetelerin yanı sıra ulusal gazetelerde de muhabirlik ve köşe yazarlığı yapmıştır.

1978 yılına gelindiğinde daha sonra Şiir Dergisi ismini alacak olan aylık kültür ve sanat dergisi Anzılha’yı Naci İpek ile birlikte çıkarmaya başlamıştır. Aynı yıl Şanlıurfa Barosu’na kayıt olarak avukatlık mesleğini icra etmeye başlamıştır. 2004 ve 2008 tarihleri arsında Şanlıurfa Barosu’nun iki dönem boyunca başkanlık görevini üstlenmiştir.

MÜSLÜM AKALIN’IN URFA’YA KATKILARI

Şanlıurfa’da dünyaya gelen Akalın, Urfa’nın yerel tarihini araştırmanın yanı sıra kültür mirasının korunmasıyla ilgili birçok faaliyet yürütmüştür. Bu konularda aktif olarak faaliyet gösteren birçok sivil toplum kuruluşunun yöneticisi ve üyesi olmuştur. 2009 ve 2014 yılları arasında Kültür Bakanlığı’na bağlı Şanlıurfa ve Gaziantep Kültür ve Tabiat Varlıkları Bölge Koruma Kurulu üyeliği görevini üstlenmiştir.

Bunun yanı sıra, yıllar boyunca çeşitli yaygın organlarında kaleme aldığı yazıları “Derdim Çoktur Hangisini Yazayım” isimli derleme kitapta bir araya getirmiştir. Özellikle Şanlıurfa’nın Milli Mücadele dönemiyle ilgili araştırmalar yürütmüştür. Urfa’nın yakın tarihine ilişkin birçok araştırması ve kitap çalışması bulunmaktadır. Urfa’nın düşman işgalinden kurtuluşuyla ilgili onlarca yazı ve makale kaleme almış, kitaplar yazmıştır.

MÜSLÜM CENGİZHAN AKALIN’IN ESERLERİ

Akalın’ın kaleme aldığı ilk eser 1985 yılında baskıya giren “Milli Mücadelede Urfa” isimli kitabıdır. Bunun yanı sıra Urfa’nın kurtuluşuyla ilgili birçok başka kitap yazmıştır. Son eseri ise “Hocazade Muallim Fikri Bey’in Urfa Kurtuluş Savaşı Hatıraları” 2021 yılında basılmıştır. Ayrıca “Eski Günlerden Kalan” isimli bir şiir kitabı da bulunmaktadır. Bunların yanı sıra beş farklı ortak yayını bulunan Akalın’ın eserleri genel olarak Urfa’nın Milli Mücadele dönemine ilişkindir.

Bu eserlerden bazıları ise şu şekildedir;

Urfa'nın Kurtuluşuyla İlgili Belgeler 

Urfa Kurtuluş Destanı 

Urfa Kurtuluş Yazıları

Urfa'nın Kurtuluşuna Dair Üç Hatırat 

Urfa Tarihinden Yapraklar 

Urfa'nın Kurtuluşuyla İlgili Arşiv Belgeleri 

Müslüm Akalın kimdir Müslüm Akalın CHP