Nar Ekşisi Yasaklandı Mı?

TAKİP ET

Nar ekşisine dair yeni bir düzenleme getirildi. Bu düzenlemenin ardından 'Nar ekşisi yasaklandı mı?' sorusu çokça sorulmaya başlandı. Yapılan düzenlemeyle birlikte nar ekşisi ve nar ekşisi sosu gibi ürünlere dair yenilikler getirildi. Getirilen yeniliklerle birlikte bazı ürünler artık satılamayacak.

Nar ekşisi, nar suyunda yer alan şekerin karamelize edilmesi yoluyla elde ediliyor. Ülke çapında bolca kullanılan ürünlerden biri olma özelliği taşıyor. Özellikle salatalarda, çiğ köftede, mercimek köftesinde ve benzeri ürünlere kullanılan nar ekşisi sosu, güçlü bir aroma sağlıyor. Nar ekşisi konusunda son dönemde ortaya çıkan gelişmeler kafa karışıklığına neden olmaya başladı. Bunun üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı, “Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yayınladı. Resmi Gazete’de yayınlanarak resmen yürürlüğe giren yeni yönetmelikle birlikte nar aromalı sos, nar ekşili sos, nar ekşisi, nar ekşili çorap ve nar aromalı şurup gibi birçok ürün etkilendi.


NAR EKŞİSİ YASAKLANDI MI?
Yayınlanan bu yeni yönetmeliğe göre nar ekşisine; nar suyu, su, nar ve nar suyu konsantresi dışında herhangi bir gıda bileşeni eklenemeyecek. Sonuç olarak, tüketicilere nar ekşisi izlenimi veren; nar sosu, nar aromalı sos, nar ekşisi sosu, nar ekşisi şurubu, nar aromalı şurup gibi isimlerle nar ekşisine benzeyen herhangi bir ürünün satışı yapılamayacak.


NAR EKŞİSİ NEDEN YASAKLANDI?
Yayınlanan yönetmeliğe göre nar ekşisi yasaklanmadı ancak nar ekşisi izlenimi veren ve tüketicileri aldattığı düşünülen ürünlere satış yasağı getirildi. Narın yanı sıra başka birçok bileşen içeren bu ürünler, yeni düzenlemeye göre satılamayacak. İlgili yönetmeliğe göre bu ürünler 30 Haziran 2024 tarihinden itibaren iç piyasaya arz edilemeyecek.


NAR EKŞİSİ NEDİR?
Nar ekşisi, nar meyvesinin suyundaki şekerin karamelize edilmesi ve suyunun buharlaştırılmasıyla elde edilmektedir. Tadı genel olarak balzamik sirkeyi andırmaktadır. Ekşi ve tatlı bir lezzeti bulunmaktadır. Özellikle güney mutfağında yaygın olarak kullanılmaktadır. Hatay’ın nar ekşisi, ülke genelinde meşhur olan ürünler arasında yer almaktadır.
 


 

 

nar ekşisi nar ekşisi yasalandı