Nevruz Ne Zaman? Nevruz Bayramı'nda Ne Yapılır?

TAKİP ET

Eski inanışlara ve takvimlere göre bahar aylarının başlangıcı olan 21 Mart Nevruz Bayramı olarak kutlanmaktadır. Bu tarih aynı zamanda yeni yılın başlangıcı olarak da bilinmektedir. Peki, Nevruz Bayramı'nda ne yapılır? Bugün Nevruz mu? Nevruz ne zaman? Tüm bu soruların yanıtları, haberimizin içerisinde…

Nevruz ya da Nevruz Bayramı, dünya çapında birçok ülkede kutlanan geleneksel günlerden biridir. Bugünde doğanın uyanışı kutlanır. Aynı zamanda yeni yıl ve bahar bayramı olarak da anılmaktadır. 21 Mart’ın gelmesiyle birlikte birçok vatandaş arama motorlarında “Bugün nevruz mu? Nevruz Bayramı’nda ne yapılır? gibi soruları aratıyor.

BUGÜN NEVRUZ MU?

Her yıl 21 Mart tarihi Nevruz Bayramı olarak kutlanmaktadır. Bu tarih çok eski tarihlerden beri değişmeden günümüze kadar gelmiştir. Türklerin Nevruz Bayramı ile ilişkinin de Orta Asya’ya dayandığı biliniyor. Bununla birlikte kimi kültürlerde Nevruz 20, 22 ya da 23 Mart tarihlerinde de kutlanabiliyor.

NEVRUZ NEDİR?

Nevruz Bayramı, dünyanın birçok farklı ülkesinde çeşitli halklar tarafından kutlanan geleneksel bir gündür. Doğanın uyanışı, bahar bayramı ya da yeni yıl kutlaması olarak bilinen Nevruz’a dört hafta kala her salı günleri özeldir. İlk olarak 2. yüzyılda Pers kaynaklarında Nevruz Bayramı yazılı olarak kayıtlara geçmiştir. Bahai ve İran kültür takvimlerine göre bu tarih yılın ilk günüdür. Günümüzde de İran’da şenlik olarak kutlanmaktadır.

Kimi topluluklar Nevruz’u 21 Mart’ta kutlarken, bazı topluluklar 20, 22 ya da 23 Mart’ta da kutlayabilmektedir. Zerdüşt inancında ve Bahailerde bugün kutsal bir gündür. Aynı zamanda Kürtlerde ise bu bayram Kürt ve İran mitolojisinde yer alan Demirci Kawa Efsanesi’ne dayanmaktadır. Türk mitolojisinde ise bugün Göktürklerin Ergenekon’dan çıkışı anlamıyla da bilinmektedir.

DÜNYA NEVRUZ BAYRAMI

3000 yıldan bu yana kutlanan İran kökenli bu şenlik, 2010 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından Dünya Nevruz Bayramı olarak ilan edilmiştir. Bunun yanı sıra Birleşmiş Milletler Manevi Kültür Mirası Koruma Kurulu, bu bayramı Dünya Manevi Kültür Mirasi Listesi’ne eklemiştir

nevruz newroz nevruz ne zaman 21 mart nevruz Nevruz Nevruz ne zaman Newroz 21 Mart