Oruç Tutarken Bu Gıdaları Mutlaka Tüketin!

TAKİP ET

Ramazan ayında sağlıklı bir şekilde oruç tutmak istiyorsanız, vücudunuzun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri almanız gerekiyor. Doğru besinleri tercih etmek, dengeli bir beslenme ve vücudunuzda enerji depolayabilmeniz açısından oldukça önemli. Peki, oruç tutarken hangi besinleri tüketmek gerekir? 

Ramazan ayında oruç tutarken enerjinizin yüksek olması ve uzun süre tok kalmayı istiyorsanız tükettiğiniz besinleri doğru seçmeniz gerekiyor. Doğru bir şekilde seçilen besinler vücudunuzda gerekli olan vitamin, mineral ve proteinleri dengeli biçimde almanızı sağlar. Bu sayede Ramazan ayını daha sağlıklı bir şekilde geçirebilirsiniz. Peki, hangi besinler tok tutar? Vücudunuzun ihtiyaçları hangi gıdalarda var? İşte o besinler…

1 - SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ

Süt ürünlerinin özellikle sahurda tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Bu sayede oruç sırasında sindirim sisteminiz çalışmaya devam edecektir. Bu da kan şekeri düşüklüğünüzü engeller ve kas kayıplarının önüne geçer. Özellikle yoğurt bakteri içeriğiyle bağırsaklarınızın korunmasına yardımcı olur. Dengeli bir protein, yağ ve karbonhidrat içeriği olması uzun süre tok kalmanızı sağlayacaktır.

2 - YUMURTA

Yumurta son derece kaliteli bir protein kaynağıdır. İçerdiği dengeli protein ve yağ sayesinde uzun süreler boyunca tokluk hissetmenizi sağlar. Sahurda yumurta yiyerek, tokluk hissinizi uzun süre koruyabilirsiniz.

3 - YEŞİLLİKLER

Maydanoz, nane, dereotu… Yeşillikler vücudun arındırıcı gücünü artırmaktadır. Bunun yanı sıra nefes tazelediği için Ramazan ayında tüketilmesi gereken besin kaynakları arasındadır.

4 - MEYVELER

Birçok meyve yüksek oranda lif içerir. Bu da hem tok kalmanızı sağlar hem de antioksidan içeriğiyle birçok hastalığa karşı koruyucu etki barındırır. İftar ve sahur arasında bir ara öğünde meyve tüketmek, Ramazan boyunca daha dinç kalmanızı sağlayacaktır.

5 - TAM BUĞDAY EKMEĞİ

Uzun süreler boyunca tok kalmanızı sağlayacak besinlerden bir diğeri de tam buğday ekmeğidir. İçeriğinde bulunan kompleks karbonhidratlar sayesinde hem tok kalmanızı sağlar hem de bağırsaklarınıza yararlıdır.

6- KURU BAKLAGİLLER

Protein açısından oldukça zengin olan kuru baklagilleri, et ürünlerinin yerine tercih edebilirsiniz. Ete oranla lif oranlarının da çok yüksek olması sindirim problemlerine karşı son derece etkili olacaktır. Bu sayede Ramazan boyunca kabızlık benzeri sorunlar yaşamazsınız.

7 - YAĞLI TOHUMLAR

Ceviz, badem ve fındık gibi yağlı tohumlar tok kalmanızı sağlar. Aynı zamanda ceviz gibi omega-3 açısından zengin olan gıdalar kalp sağlığınızı korumak konusunda da etkilidir. Kalorisi yüksek olduğu için tüketiminin kontrollü olması gereken kuruyemişler; protein, karbonhidrat, sağlıklı yağlar, kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, çinko, magnezyum ve vitaminler açısından oldukça zengindir.

8 - AVOKADO

Yüksek oranda lif barındıran avokado, uzun süre boyunca tok kalmanızı sağlar. Potasyum, magnezyum, folat ve vitaminler açısından zengin olan bu besin ayrıca sağlıklı yağlar bakımından da önemlidir. 

9 - HURMA

Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmezi olan hurma, mineral ve vitaminler açısından oldukça zengindir. Ayrıca protein ve lif açısından da doygun bir meyvedir. Hurmada magnezyum, demir, kalsiyum, potasyum, fosfor ve kükürt gibi vücudunuzun ihtiyacı olan birçok besin değeri vardır. Uzun süren açlık sonrasında iftar saatlerinde kan şekeriniz düşer. Bu durumu dengelemek adına hurma en doğru seçimlerden biridir. Bununla birlikte tüketilen miktara dikkat etmeniz gerektiğini unutmamalısınız.