Oruç Tutmanızı Kolaylaştıracak 4 Öneri

TAKİP ET

Ramazanın başlamasıyla, milyonlarca müslüman oruç ibadeti yerine getirmeye başladı. Diyetisyenler, oruç tutarken dikkat edilmesi gerekenlere ilişkin birçok bilgi veriyor. Uzman Diyetisyen Maria Tanoğlu Abdülmesih, dengeli bir beslenmenin önemine dikkat çekerek, oruç tutmayı kolaylaştıracak 4 öneride bulundu.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Uzman Diyetisyen Maria Tanoğlu Abdülmesih, ramazan ayında günlük öğün sayısının ikiye düştüğünü ve aradaki sürenin uzadığını belirterek; “Oruç tutulan saatler boyunca vücut, gece boyunca tüketilen gıdalardan enerji alır. Bu besinlerden aldığı enerji bittiğinde, karaciğerde ve kaslarda depolanan karbonhidrat ve yağlar yakılarak vücuda enerji sağlanır.” dedi. İlk altı saatte karaciğerde depolanan şekerin tükendiğini ifade eden Abdülmesih, vücudun sonrasında yağ depolarından beslenmeye başlandığı belirtti.


ORUÇ TUTMANIZI KOLAYLAŞTIRAN ÖNERİLER
Uzman Diyetisyen, açıklamasında oruç tutmayı kolaylaştıran 4 öneriye yer verdi. Bu öneriler arasında uzun süre tokluk hissi sağlayacak besinleri tüketmek, su dengesini korumak, tuz tüketimini hızlandırmak ve metabolizmayı hızlandırmak yer alıyor.


UZUN SÜRE TOKLUK HİSSİ YARATIN
Yüksek lif ve protein içeren gıdalar bu dönemde daha fazla tercih edilmeli. Sahurda yumurta ve süt ürünleri protein kaynağı olarak kullanılabilir. İftarda ise az yağlı et ürünleri ve hem lif hem protein kaynağı olan kuru baklagiller porsiyon kontrolü yapılarak tüketilebilir.


SU DENGESİNİ KORUYUN
İftar ve sahur arasında içilecek 2-2,5 litre su vücudun su dengesini korumaya yardımcı olur. Bunun yanı sıra orucu 1 bardak suyla açmak, çorba ve kompostolardan bu anlamda destek almak sıvı alımına önemli katkı sağlayacaktır. Yine sebze ve meyve tüketimi su ihtiyacının karşılanması açısından önemlidir. Günde en az 8-10 bardak su içmeye özen gösterilmesi gerekir.


TUZ TÜKETİMİNİ AZALTIN
Bir gram tuz vücutta 200 ml su birikmesine neden olur. Fazla tuz hipertansiyona neden olacaktır. Ramazan döneminde tuz kullanımını olabildiğince azaltmanız gerekir. Tuzun tamamen kesilmesi iyot eksikliği gibi sorunlara yol açacağı için az miktarda kullanmak daha faydalı olacaktır.


METABOLİZMANIZI HIZLANDIRIN
Ramazanın ilk günlerinde vücut oruç düzenine alışmaya çalışacağı için metabolizmada yavaşlamalar söz konusu olacaktır. Bu durumun önüne geçmek için basit egzersizler ve 15-30 dakikalık yürüyüşler faydalı olacaktır.

ramazanda beslenme sağlıklı beslenme oruç tutarken beslenme