Ramazan'da Sağlıklı Beslenmek İsteyenlere 7 İpucu

TAKİP ET

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutmaya başlayan milyonlarca insanın beslenme düzeni de değişiyor. Uzun saatler boyunca aç kalmaya alışık olmayan vücudun bu ayda dengeli beslenmeye çok daha fazla ihtiyacı var. Ramazan'da sağlıklı beslenmeniz için 7 ipucunu sizin için derledik.

Ramazan ayı milyonlarca insanın oruç tuttuğu ve uzun saatler boyunca aç kaldığı bir dönem. Bu durum belirli bir düzende yemek yemeye ve enerji almaya alışkın olan vücut açısından bazı tehlikeleri barındırabiliyor. Özellikle sağlıksız ve dengesiz beslenen kişiler açısından bu durum sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Ancak dengeli bir beslenme düzeniyle Ramazan ayında daha enerjik ve sağlıklı hale gelmek de mümkün. Bazı püf noktalara dikkat ederek, Ramazan ayında da dengeli bir şekilde beslenebilirsiniz.

RAMAZAN’DA NASIL DAHA SAĞLIKLI BESLENEBİLİRSİNİZ?

Ramazan ayında oruç tutanlar için daha dengeli ve sağlıklı beslenmenin birçok farklı yolu var. Diyetisyenler tarafından yapılan önerilerden bazıları ise şu şekilde;

1 - Sahurda yemek için en iyi alternatif kahvaltılıklardır. Besin öğesi açısından zengin bir çeşitlilik yaratmasıyla kahvaltılıklar gün boyunca ihtiyacınız olan vitamin, mineral ve proteini sağlar. Ayrıca kan şekerinizin düşmesi de engelleyecektir.

2 - Ramazan ayında öğününüzü sahur, iftar ve ara öğün olarak sınırlamak faydalı olacaktır. Bu sayede ihtiyacınız olan besin öğelerini tek bir öğüne yüklemezsiniz.

3 -  Gün içerisinde susamak istemiyorsanız tuzlu ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmalısınız. İftar ve sahur arasında ortalama olarak 8 ila 10 bardak arasında su tüketmelisiniz. Bunun yanı sıra iftardan sonra içilecek bir şişe maden suyu gün içindeki mineral ve elektrolit kayıplarını karşılayacaktır.

4 - İftar, en az sahur kadar önemlidir. Orucu bir kepçe çorba ile açtıktan sonra bir süre ara vermek faydalı olacaktır. Sonrasında ana yemeğe geçmeniz ve bu yemekte salata ve yoğurt gibi besinleri de tüketmeniz besin çeşitliliği açısından önemlidir. Ayrıca sindirim sisteminin düzenlenmesi de yardımcı olacaktır. Boş mideyi iftar saatinde birden doldurmak şeker ve tansiyon yükselmelerine neden olabilir. Bu sebeple iftarla sahur arasına ara öğün eklemek de fayda sağlayacaktır.

5 - Ramazanda hareketlerinizi kısıtlamanız bağırsak hareketlerinin de yavaşlamasına neden olacaktır. Bu sebeple iftardan sonra 45 dakikalık yürüyüşler yapabilirsiniz. Bu önlem sindirim sisteminizin daha doğru çalışmasına yardımcı olacaktır.

6 - İftardan sonra kan şekeri yükseldiği için tatlı yeme isteği uyanabilir. Bu anda şerbetli, çikolatalı tatlılar yerine kuruyemiş ve meyve gibi alternatiflere yönelmelisiniz.

7 - Ramazanda kalori fazlalığını önlemek ve mideyi rahatsız etmemek istiyorsanız kızartma ve kavurma yöntemleriyle hazırlanan yemeklerden uzak durmalısınız. Bunun yerine ızgara, haşlama, buğulama ve fırınlama yöntemiyle pişen yemekleri tercih etmelisiniz

iftar Sahurda ne yenir iftarda ne yenir Ramazan