Regaip Kandilinin Anlam ve Önemi Nedir?

TAKİP ET

Üç aylar içerisinde yer alan Regaip Kandili Hicrî takvime göre, yedinci ay olan Receb'in ilk cuma gecesi Regaib Kandilidir. Bu mübarek gecede Allah'ın rahmet, bağış ve yardımlarının dağıtıldığına inanılır. Peki, Regaip Kandili anlamı ve önemi nedir?

Dünya üzerindeki tüm Müslümanlar Regaip Kandili’ne kavuşmanın sevincini yaşıyor. Bu önemli günün anlam ve önemi merak eden insanlar da araştırma yapmaya başladı. Bu günün gündüzünde oruç tutulabilir. Kaza ve Nafile namazı kılmak bu mübarek gün ve geceyi değerlendirmek adına yapılacak ibadetlerdendir.

HANGİ İBADETLER YAPILMALI?
Dünya üzerindeki tüm Müslümanlar Regaip Kandili’ne kavuşmanın sevincini yaşıyor. Bu önemli günün anlam ve önemi merak eden insanlar da araştırma yapmaya başladı. Bu günün gündüzünde oruç tutulabilir. Kaza ve Nafile namazı kılmak bu mübarek gün ve geceyi değerlendirmek adına yapılacak ibadetlerdendir.


REGAİP KANDİLİ NE DEMEKTİR?
Regâib, Arapça bir kelimedir ve "reğa-be" kökünden gelmektedir. “Reğa-be” kelime olarak, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarf etmek demektir. Regâib kelimesi Kur'an'da geçmemektedir. Regaib kelime anlamı olarak “İhsan” demektir. Üç ayların başlangıcı olan bu gün Perşembeyi Cuma gününe bağlayan geceye denk gelir. Regâib gecelerinde dua etmek, tövbe ve istiğfarda bulunmak, bu geceyi çeşitli ibâdetlerle geçirmek, genel olarak alimler arasında kabul görmüştür. Bu mübarek gecede Peygamber Efendimiz (S.A.V) ümmetine şu duayı telkin etti: “Ey Allâhʼımız! Receb ve Şâbânʼı mübârek eyle, Ramazanʼa mülâkî ulaştır” Üç aylar Receb ayı ile başlar, Şaban ile devam eder ve Ramazan ayı ile sona erer. “Beş gece vardır ki onlarda yapılan dualar geriye çevrilmez. Recebʼin ilk gecesi, Şabanʼın ortasında bulunan gece, Cuma gecesi, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı geceleridir” Bu sebeple Müslümanlar bu geceleri hep ihya etmişlerdir.

EDİLECEK DUALAR!
Euzü billahi mineş-şeytanir-racîm Bismillahir-rahmanir-rahîm “Ey Bizleri varlığa erdiren, var
olmadaki sonsuz zevki gönüllerimize duyuran, güzeller güzeli Rabbimiz! Sana sonsuz hamd-ü senalar olsun. Kainatın iftihar tablosu Peygamber Efendimiz'e Sonsuz salâ-ü selam olsun. Gufranla ufkumuzda tüllenen şu mübarek gecede bir kere daha dergâh-ı ilahînin önünde el açıp yalvarıyoruz: Bize verdiğin isteme duygusu ve istenenleri vereceğin inancıyla rahmetinin vüs'ati genişliğindeki kapına dayanıyor, şu mübarek gecede bir kere daha hâlimizi arz etmek istiyoruz. Hâlimiz sana ayan, söyleyeceklerimiz bildiklerinin bir kısmını beyan. Beklediğimiz asırlardan beri bizi kıvrım kıvrım kıvrandıran dertlerimize derman. İcabet buyur ey Rahîm-ü Rahmân!” , “Ey çaresizler çaresizi: Senin dualara icabet etme mecburiyetin yoktur; ama bizim ona ihtiyacımız hissettiklerimizden de çoktur. Bütün dileklerimizi kabul buyur ve bunları kabulünü vicdanlarımıza duyur; aç ve yalnızlıkla tir tir titreyen kalplerimizi iman ve itminan ile doyur. Ciddi bir yol almış sayılmasak da yıllar var hep yollardayız. Ufkumuz gam ve kederle tülleniyor. Önümüzdeki engebeler beşer takatini aşkın görünüyor. Ümmet-i Muhammed perişan, derbeder ve ızdırap içinde. Müslümanlık gelenek ve göreneklerin darlığına mahkum. İbadet ü tâat kültür televvünlü.. Duygular, düşünceler fantezilere emanet.. Mücadelelerin esası da çıkarlar, menfaatler, ırkî mülahazalara dayalı. Sen bizlere çıkar yol lutfeyle ya Rabbi!” , “Ey kalpleri evirip çeviren Sultanlar Sultanı: Bizim kalplerimizi de, onların kalplerini de sevdiğin ve hoşnut olduğun güzelliklere çevir! Ya Rabbi! Sen bizlere bizi aşan istidat ve kabiliyetler ver ve lütfedeceğin bu kabiliyetleri senin rızan yolunda kullanmayı bizlere nasip eyle ya Rabbi!”

Regaip Kandili Üç Aylar Gündem Şanlıurfa