Rusya'dan Kürdistan Bölgesi'yle yeni bir petrol anlaşması

TAKİP ET

Rus enerji şirketi Rosneft, Kürdistan Bölgesi'ndeki en büyük petrol boru hattı projesi için 1.8 milyar dolarlık yatırım yapma kararı aldı.

Rus enerji şirketi Rosneft, Kürdistan Bölgesi'ndeki en büyük petrol boru hattı projesi için 1.8 milyar dolarlık yatırım yapma kararı aldı.

Kararın, Bağdat yönetiminin petrolün büyük bir kısmını yıllardır kullanılmayan bir boru hattına yönlendirme resti üzerine gelmesi dikkat çekti. Rusya geçtiğimiz günlerde de Erbil'le 5 blokta petrol üretmek için 400 milyon dolarlık yatırım için anlaşma imzalamıştı.

"GERGİNLİĞE RAĞMEN ARKA ARKAYA PETROL YATIRIMI"

Bağımsızlık referandumu sonrası bölgede gerginlik sürerken, Rusya’dan arka arkaya petrol yatırımı hamleleri geldi. Rus enerji şirketi Rosneft, Erbil Yönetimi’yle bölgenin en büyük boru hattı projesine 1.8 milyar dolar yatırım yapma kararı aldı.

Bağdat yönetimi ile ilişkilerde en önemli ihtilaf konusu petrolde Rusya’nın böyle bir yatırım kararı alması, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ortadoğu’daki politik ve ekonomik etkilerini artırma stratejisini teyit eder nitelikte.

Rosneft yaptığı açıklamada projedeki payının yüzde 60 olacağını, kalan yüzde 40’ın ise mevcut boru hattı işletmecisi KAR Group tarafından gerçekleştirileceğini açıkladı.

Rosneft CEO’su Igor Sechin, dün yaptığı açıklamada Kürdistan Bölgesi Yönetimi'nin Bağdat’la fikir ayrılıklarını kendi aralarında çözmeleri gerektiğini söyledi.

Yapılan anlaşma Bağdat Yönetimi petrolün büyük bir kısmını yıllardır kullanılmayan bir boru hattına yönlendirmekle tehdit etmesinin ardından gerçekleşti.

PETROL KEŞİF ÇALIŞMASI YAPILACAK

Öte yandan Rusya geçtiğimiz günlerde Erbil ile 5 blokta petrol üretmek için anlaşma imzalamış ve 400 milyon dolar yatırım yapacağını açıklamıştı.

Beş blokta yapılacak petrol keşif çalışmaları gelecek yıl başlayacak. Pilot üretimin de 2018 yılında başlaması hedefleniyor. Ticari üretime 2021’de başlanması planlanıyor.

petrol keŞİf ÇaliŞmasi rusyadan kürdistan bölgesiyle yeni bir petrol anlaşması