Rusya ve İsrail Kürdistan Bölgesi'ne odaklandılar

TAKİP ET

MOSSAD: İran'ın Kerkük hamlesi, Rusya ve İsrail'i alarma geçirdi; Putin, Erbil üzerindeki baskıyı hafifletecek

 İsrail İstihbarat birimi MOSSAD'a yakınlığı ile bilinen yayın organı DEBKAfile’da, "Putin ve Netenyahu, İran’ın Kerkük’teki başarılı manevrasının ardından Kürdistan Bölgesi'ne  odaklandılar." başlıklı bir haber yer aldı.

 

Haberde, Rus Savunma Bakanı General Sergey Shoigu’nun 18 Ekim 2017 Çarşamba günü İsrail’den döner dönmez İran ve Suriye Ordu Komutanlarının Şam’da yaptıkları toplantı ve Netanyahu’nun Putin ile gerçekleştirdiği sürpriz telefon görüşmesinin perde arkası aralanmaya çalışıldı.

 

İSRAİL VE RUSYA, İRAN'IN IRAK VE SURİYE'DEKİ ARTAN NÜFUSUNDAN RAHATSIZ

 

DEBKAfile'da yer alan haberde, Moskova ile İsrail'in İran'ın Irak ve Suriye'de nüfusunu artırmasından duyulan rahatsızlık açık bir şekilde dile getirilirken, Kürdistan Bölgesi'ne büyük yatırımlar yapan Moskova'nın bu durum karşısında son derece hassas davrandığı vurgulandı.

 

Dün, Kremlin Basın ofisinden yapılan açıklamada, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putinile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Suriye krizinin çözümü, İran nükleer programındaki son gelişmeler ve Kürdistan Bölgesi’nin Referandum sonuçlarını konuştukları dile getirildi.

 

DEBKAfile kaynakları ise Netanyahu’nun telefon görüşmesinin, Rus Savunma Bakanı Gen Sergey Shoigu’nun İsrail Hükümeti ve askeri yöneticileriyle gerçekleştirdiği ve İsrail’in telefon görüşmesinde ele alınan konular ile ilgili sorularına cevap vermeme eğilimi gösterdiği iki günlük ziyaretin hemen ardından geldiğine dikkat çektiler.

 

RUSYA-İSRAİL GÖRÜŞMESİNDEN İRAN VE SURİYE RAHATSIZ

 

Rus general, İsrail’e gerçekleştirdiği ziyaretin Şam ve Tahran’da hoş karşılanmadığını çabucak kavradı. Her iki başkent de bu durumu bozmak için harekete geçtiler. Evvela Lübnan üzerindeki bir İsrail uçağına SA-5 füzesi fırlatıldı ve ardından Iran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bagheri Suriyeli meslektaşı General Ali Abdullah Ayoub ile görüşmek üzere Şam’a sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi.

 

Bu hamleler Rus bakanı İsrail’in Suriye’deki hedeflere saldırmaması konusunda uyarmak ve Tel Aviv’deki görüşmelerde İran ve Suriye’nin çıkarlarının savunulmasını ve İsrail’in baskı kurmasının önüne geçmeyi hedefledi.

 

Rus bakan, bu tuzağa düşmemek için İsrailli ev sahiplerine ziyaretinin sadece İsrail’deki meslektaşları ile tanışmak olduğunu ve politik bir gündemin bulunmadığını söyledi. Kendisine yöneltilen İsrail’in soruları karşısında ise zarif bir şekilde muhatabın Kremlin olduğunu dile getirdi.

 

PUTİN-NETANYAHU KÜRDİSTAN BÖLGESİ'NE ODAKLANDI

 

General Shoigu İsrail’den ayrılır ayrılmaz Netanyahu telefona sarılarak Kremlin’i aradı ve güçlerimiz Kürdistan Bölgesi’ndeki duruma odaklandı diyen Başkan Vladimir Putin ile görüştü.

 

Her ne kadar Kremlin açıklamasında 'Irak Kürdistan’ındaki referandum'a atıfta bulunulsa da, iki liderin görüşmesinin ana teması İran’ın Kerkük’teki zaferi ve onun Kürdistan üzerindeki etkileri idi.

 

Her ikisi de sadece ABD’nin değil, aynı zamanda Rusya ve İsrail’in de, Devrim Muhafızları komutanı General Kasım Süleymani tarafından komuta edilen İran yanlısı Şii milislerin Kürt Peşmergeleri panik içinde Kerkük’ten çekilmek zorunda bırakması nedeniyle stratejik bir aksama yaşadıklarının farkında idiler.

 

Beklenmedik sonuç alarm vericidir: İran, Irak’ın stratejik bir bölgesine yerleşmek suretiyle, Irak-Suriye sınırındaki askeri kontrolünü güçlendirdi.

 

RUSYA KÜRDİSTAN KONUSUNDA HASSAS

 

İsrail gibi Moskova da İran’ın Irak ve Suriye’deki nüfusunu artırmasından hoşnut değil. Özellikle Rusya, Kürdistan Bölgesi ile petrol ve gaz üzerine büyük ticari yatırımlar yaptıktan sonra Kürdistan’ın kaybetmesinden dolayı hassas davranıyor.

 

RUSYA'DAN SURİYE'DEKİ Şİİ GÜÇLERE UYARI 

 

DEBKAfile'nin özel askeri kaynakları Çarşamba günü, Kürdistan çatışmasıyla ilişkili olup olmadığı kesinleşmeyen bir başka gelişme bildirdiler.

 

Salı günü Suriye’deki Rus komutası, IŞİD’in elinde bulunan doğu şehri Mayadin’i ele geçiren Hizbullah öncülüğündeki güçlere, Suriye-Irak sınırına doğru ilerleyişlerini durdurmaları çağrısında bulundu.

 

PUTİN ERBİL ÜZERİNDEKİ BASKIYI HAFİFLETECEK

 

Bu talimatın İsrail’in isteğiyle mi yoksa daha önceki Hizbullah ilerleyişinden rahatsız olan İsrail’in tehdidinden mi kaynaklandığı konusunda bir bilgi bulunmamakla birlikte, Putin’in Erbil üzerindeki baskıyı hafifletmeyi hedeflediği konusunda kuşku duyulmuyor.

 

Son aylarda Washington’un bu krizin tartışılması konusunda isteksiz davrandığını gören İsrail bu nedenle yönünü yeniden Moskova’ya çevirdi.

rusya ve İsrail kürdistan bölgesine odaklandılar