Sakıb'ın Köşkü Nerededir?

TAKİP ET

Turistlerin uğrak noktalarından olan Şair Sakıb'ın Köşkü'nün 1845 yılında yaptırıldığı düşünülmektedir. Bu köşk gerek mimari yapısı gerekse tarihi ayrıntılarıyla oldukça gösterişli bir mekândır. 

Şanlıurfa’ya gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarından biri de Sakıb’ın Köşkü’dür. Duvarlarını kaplayan ve bahar ayında yeşillenen sarmaşıkları ve ağaçlarıyla bu konak hem mimari açıdan oldukça etkileyici hem de atmosferi benzersiz bir mekândır. 

Urfalı Şair Sakıp Efendi tarafından 1845 yılında yaptırılan konak, Halepli Bahçe alanında yer almaktadır. Haremlik ve selamlık olarak geniş bir alana yayılması bakımından Mahmut Nedim Konağı’nı andırmaktadır.

Sakıb’ın Köşkü, 1985 yılına gelindiğinde belediye tarafından onarılmış ve çevre düzenlemesi yapılmıştır. Sık sık Sakıp Ağa Köşkü olarak da anılmaktadır. Günümüzde bu konak Koruma Amaçlı İmar Müdürlüğü olarak kullanılmaktadır.

Köşkün ikinci katının doğusundaki odanın duvarlarını, Sakıp Efendinin 1845 tarihli Ta’lik hattıyla yazılmış şiiri dolaşmaktadır. Bu şiir mavi boyalı ahşap üzerine yazılmıştır ve Hicri takvime göre 1263 tarihlidir. Köşkün buradaki şiirde yer alan tarihte yaptırıldığı düşünülmektedir.

Sakıp Ağa Köşkü’nün avlusunun batısında sıcaklık, soğukluk ve külah bölümleri bulunan küçük bir hamam da bulunmaktadır.

SAKIB’IN KÖŞKÜ NEREDE?

Şair Sakıb’ın Köşkü, Urfa’nın Eyyübiye ilçesinde bulunmaktadır. Köşkün tam adresi ve irtibat numarası ise şu şekildedir;

Haleplibahçe Mahallesi, 2372 Sokak, No: 7/A Eyyübiyye

0533 155 79 12
 

Sakıbın köşkü nerede Şair Sakıp köşkü