Şanlıurfa Beli Kırık Kebabı Nasıl Yapılır?

TAKİP ET

Şanlıurfa'nın ünlü lezzetlerinden biri de beli kırık kebabıdır. Patlıcan ve kıymanın birleşmesiyle ortaya çıkan bu lezzet, iftarların gözde yemeklerinden biridir. Peki, beli kırık kebabı nasıl yapılır? İşte beli kırık kebabı tarifi…

Şanlıurfa yöresinin en çok sevilen lezzetlerinden biri de beli kırık kebabıdır. Zengin Urfa mutfağında özel bir yere sahip olan bu yemek kazan kebabı olarak da bilinmektedir. Yapımı oldukça kolay olmasının yanı sıra, lezzetiyle herkesi büyüleyen bir tada sahiptir. Urfa’ya gelen ziyaretçilerin yemek için can attığı lezzetlerden olan beli kırık kebabı, iftar sofralarını süsleyen yemeklerden biridir. Özellikle büyük aile yemekleri için sıklıkla tercih edilmektedir. Genellikle yanına pilav yapılarak tüketilmektedir.

MALZEMELER

Beli kırık kebabının yapılışı için gerekli olan malzemeler şu şekildedir;

500 g kıyma

4 adet iri patlıcan

1 avuç ince kıyılmış maydanoz

1 adet orta boy kuru soğan

2 tepeleme yemek kaşığı galeta unu

Yenibahar

Kimyon

Karabiber

Tuz

Sos için;

1 yemek kaşığı salça

1 çay bardağı su

Tuz

BELİ KIRIK KEBABI YAPILIŞI
Beli kırık kebabı yapılışı oldukça kolaydır. Bunun yanı sıra kısa sürede yapabileceğiniz bir yemektir. Aşağıda vereceğimiz tarifte patlıcanların kızartılması tercih edilmiştir. Tercihinize bağlı olarak köftelerle birlikte doğrudan fırına da verilebilir. Kızartmak genel olarak daha lezzetli sonuçlar almanızı sağlayacaktır. Buna karşın daha sağlıklı bir tercihte bulunmak istiyorsanız, fırınlama tercihini gözardı etmemelisiniz.

Beli kırık kebabında en önemli malzeme patlıcanlardır. Öncelikle bu patlıcanları alacalı şekilde soymalısınız. Ancak tamamını soymamaya dikkat etmelisiniz. Ardından saplarını kesmeli ve patlıcanları temizlemelisiniz.

Temizlediğiniz patlıcanlarda yarısına denk gelecek şekilde altı adet yarık açmalısınız. Bu yarıklara köfteleri yerleştireceğiz. Bu sebeple yarıkları buna göre açmalısınız. Yarısı ya da yarısından biraz daha derin yarıklar açılabilir. Bu durum biraz da patlıcanınızla ilgilidir.

Yarıklar açtığınız patlıcanları, kızgın yağ içerisinde dağılmadan kızartmalısınız. Kızartma işleminde hem alt tarafın hem de üst tarafından doğru bir şekilde kızardığından emin olmalısınız. Kızartma işleminin ardından patlıcanları kağıt havlu üzerine alarak, fazla yağın çekilmesini sağlayabilirsiniz.

İnce ince doğradığınız maydanoz ve soğanı, kıymayla birlikte derin bir kaba alarak iyice yoğurmalısınız. Baharatları da bu aşamada kaba eklemeyi unutmayın. Sonrasında köfte malzemelerini iyi bir şekilde yoğurun. Yoğurma işleminin ardından köfteleri, patlıcanda açtığınız yarıklara yerleşecek büyüklükte yuvarlak şekiller verin. 

Yuvarlak şekli verdiğiniz köfteleri, patlıcanlarda açtığınız yarıklara tek tek ve özenli biçimde yerleştirin.

Patlıcanlarınızı ve köftelerinizi buluşturduktan sonra, hepsini bir borcam ya da tepsiye dizmelisiniz. Daha lezzetli olması ve daha iyi bir görüntü elde etmek için aralarına domates ve biber dizmek oldukça iyi bir fikir olacaktır. Daha sonra salçalı sosları tüm malzemelerin üzerine eşit biçimde dağılacak şekilde gezdirmelisiniz.

Kabınızın üzerini alüminyum folyo ile sardıktan sonra, önceden 200 derecede ısıttığınız fırının içine koymalısınız. 25 dakikanın ardından yemeğinizi kontrol edin. 

Pişmesinin ardından kabın üzerini açın ve fırını 210 dereceye ayarlayın. Ardından yemeğin kızarması için yarım saat daha fırında tutun. Bu süre fırının özelliklerine göre değişkenlik gösterebilir. Bu sebeple yemeğinizi sık sık kontrol etmeyi unutmayın.

Yemeğiniz piştikten sonra dilediğiniz şekilde servis edebilirsiniz.