Şanlıurfa'da Ağaçlar Kurudu Saksı Kaldı Yadigar!

TAKİP ET

Şanlıurfa'nın tarihi Topçu Meydanı'nda Büyükşehir Belediyesi tarafından saksılara dikilen çınar ağaçları kurudu.

Şanlıurfa'nın tarihi Topçu Meydanı’nda Büyükşehir Belediyesi tarafından saksılara dikilen çınar ağaçları kurudu. Belediyenin politikasına tepki gösteren yurttaşlar, "Saksıda çınar olmaz" dedi.  
 
Şanlıurfa'nın en büyük ve eski meydanı olan tarihi Topçu Meydanı’nda 2018 yılında saksılara dikilen ağaçlar kuruyor. Valilik ve tekel binasının yıkılmasıyla alana yapılan yeraltı otoparkı ve üst meydanda dökülmeler başlamıştı. 
 
Bu sebeple Rabia Meydanı denilen alan belediye tarafından 16 Temmuz 2018 tarihinde yeniden açılmak üzere restore edilmişti. Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi tarafından revize edilen, çimlendirilen alanlar iptal edildi. Alana saksı içinde 150 çınar ağacı yerleştirildi. Çiftçi açılışını yaptığı meydana dair, “Kullanımlığını yükseltmek adına yeşil alan ve oturma alanları yaptık. Bunun için yeni ağaçlandırma sistemi ve üstü kapalı oturma alanları oluşturduk” dese de, aradan geçen süre zarfında ağaçlardan onlarcası kurudu. Fidanların yerini çöp aldı. Meydanın çevresinde aynı dönemde toprağa dikilen ağaçlar ise büyüdü. 
 
Kuruyan ve çöplük olarak kullanılan saksıları sosyal medya hesabından paylaşan bazı yurttaşların tepkileri şu şekilde:  
 
“* Eyyüp Gürgül: Ne yani meyve vermesini mi beklediniz :) fizik kimya matematik kurallarına aykırıydı zaten.
 
* Perihan Şeker: Yapılırken binlerce eleştiri yapıldı. ‘Saksıda çınar olmaz’ diye. Saksılara çınar ağacı dikmek büyük bir zekanın ürünü. Çınar kökleri derinlere inen yayılan bir ağaç. Hiç mi belediyenin botanikçi park bahçeci müdürü elemanı yok muydu.? Tam fıkralık bir durum.
 
* İbrahim Canbek: Beton üstüne ağaç dikmek akıl karı değil hele hele Urfa gibi sıcak bir şehirde.
 
* CHP Haliliye İlçe Başkanı İbrahim Halil Alagöz: Topçu meydanına yapılan ve mühendislik tarihine adını altın harflerle yazdıran, çalışmayı hepimiz biliyoruz. İlginçtir ki meydandaki saksı gülleri, pardon ağaçları(!) kurumuş. Oysa saksıda ağaç fikri çok güzeldi. Yazın 50 derece sıcaklığına en uygun fikirdi. Kurumasına hiç anlam veremedik(!)
 
*  Abdullah Canbeyli: Topçu meydanı... Ağaçlar kurudu saksı kaldı yadigar!”
 

topçu meydanı şanlıurfa