Şanlıurfa'da Bakabileceğiniz Salon Bitkileri

TAKİP ET

Şanlıurfa'nın iklimi daha çok çöl ve yarı çöl olarak anılmaktadır. Yazları aşırı sıcakların vurduğu kentte bitki bakımı hayli zor olabilmektedir. Ancak bu iklimi seven salon bitkilerinin varlığı da unutulmamalıdır. Doğru bir bakım sayesinde Urfa'da harika bitkiler yetiştirebilirsiniz.

Şanlıurfa’nın iklimi gündüz çok sıcak olması ve gece çok soğuk olmasıyla çöl-yarı çöl olarak adlandırılmaktadır. Bu ortamda yetişen bitkilerin de genel olarak hem sıcağa hem de soğuğa dayanıklı olması gerekir. Salon bitkileri açısından sıcaklık dengesi kurulabildiği sürece sorun yoktur. Bununla birlikte bazı bitkiler sıcağa ve soğuğa karşı dayanıklı olduğu için balkonlarda da rahatlıkla bakılabilir.

Urfa’da salonlarda bakabileceğiniz bazı bitki çeşitlerini derledik. Bunların yanı sıra bakabileceğiniz birçok bitki olduğunu unutmamalısınız. Sevdiğiniz bitkilerin gerekli koşullarını inceleyerek, bakım ihtiyaçlarına bağlı olarak evinizde ya da bahçenizde bakabilirsiniz.

ALOE VERA

Bu bitkinin uzun, kalın ve etli yaprakları vardır. Bazı aloe vera çeşitleri yırtıcıları uzak tutmak için tırtıklı kenarlara sahiptir. Koşullara bağlı olarak yaprakları 70 santime kadar uzayabilir. Aloe vera, sıcak ve tropikal iklimleri sever ve kuraklığa karşı son derece dayanıklıdır. Sürekli olarak güneş ışığı isteyen bu bitkiyi Urfa’da rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.

PARA AĞACI

Bakımı son derece kolay olan para ağaçları, susuzluğa oldukça dayanıklıdır. Doğal yaşam ortamlarında boyları 18 metreyi bulabilir. Hava sıcaklığının 16 ila 20 derece arasında olduğu yerlerde çok iyi büyürler. Para ağacı için gece sıcaklığının ise sıfırın altına düşmemesi gerekir. Bu tip bir ortamda mutlaka iç mekana taşınması gerekir. Çok rüzgar alan ortamlarda çok iyi gelişmeyen bu bitki doğal ortamında sulak alanlarda büyüse de, kuraklığa da adapte olmuştur. 

KROTON

Kroton bitkisi bol aydınlık yerleri çok sever. Buna karşın doğrudan güneş almayan bir yerde konumlandırmalısınız. Filtrelenmiş şekilde gelen güneş ışınları kroton bitkisini memnun eder. Gölge alanlarda yaprak renkleri olumsuz etkilenebilir. Kroton bitkisi için ideal sıcaklık değeri 16 ila 26 derece arasndadır. Bu bitkiyi soğuk hava akımlarından korumanız gerekir.

CENNET KUŞU

Son derece etkileyici çiçeklere sahip olan cennet kuşu, doğrudan güneş ışığını çok sever. Parlak ortamlarda çok daha iyi yetişir. Buna karşın yaz aylarında bunaltıcı öğle güneşinden de korumanız gerekir. Nem ihtiyacını karşıladığınız sürece bu bitki Şanlıurfa’da rahatlıkla yetişebilir. Kış aylarında cennet kuşu için 15 derecenin üzerinde bir ortam yaratmalısınız.

NOLİNA

Fil ayağı olarak da bilinen nolina, tam güneşi ve parlak ışığı çok sever. Bu bitkiyi salonunuzda bolca güneş alan bir camın önüne yerleştirebilirsiniz. 15 derecenin üzerinde ılıman ve kurak havalarda iyi gelişim gösterirler. 10 dereceye kadar olan sıcaklıklarda ise hayatta kalmaya devam ederler.

İNCİ TANESİ

Tespih çiçeği adıyla bilinen bu bitki aydınlık ortamları ve sıcağı çok sever. Kısmen gölge alanlarda da yetişse de bu tip yerlerde kısıtlı olarak büyürler. Açık alanlarda bol ışık aldıklarında hızlı bir şekilde büyüyebilirler. Düşük nemli ortamlarda rahatlıkla büyümeleri nedeniyle Urfa’da da yetişebilen bitkilerden biridir.

Şanlıurfa salon bitkileri