Şanlıurfa'da Balıklı Göl'ün Hikayesi

TAKİP ET

Balıklı Göl hikayesi kısaca şu şekildedir: Hz. İbrahim yaşadığı dönemde hükümdar Nemrut ve halkıyla mücadele eder. Nemrut ve onun halkı putlara tapmaktadır. Hz. İbrahim tek tanrı inancını savunmaktadır. Nemrut bir gün Urfa Kalesi'nin olduğu tepe üzerinden Hz. İbrahim'i ateşe atar. Efsaneye göre Allah ateşe emir vermiştir. Bu emire göre; 'ey ateş İbrahim'e karşı serin ve selamet ol' şeklindedir. Allah'ın emriyle birlikte atel suya dönüşür. Odunlarda balığa dönüşmüştür.

Şanlıurfa'da Balıklı Göl'ün Hikayesi

Şanlıurfa'da Balıklı Göl'ün hikayesi hem yerli hem de yabancı pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Her sene milyonlarca kişiye kapılarını açan bu göl görenleri etkiliyor. Balıklı Göl’ün diğer ismi, Halil-ür Rahman’dır. Şanlıurfa kent merkezinin güneybatı tarafında konumlanmıştır. Efsanelere göre Şanlıurfa’da Hz. İbrahim doğmuştur. Balıklı Göl’de Hz. İbrahim’in ateşe atıldığı yer olarak biliniyor. Balıklıgöl, Şanlıurfa’nın simgesi haline gelmiştir.

Şanlıurfa Balıklı Göl’ün Hikayesi Nedir?

Şanlıurfa’da Balıklı Göl’ün hikayesi birçok kişi tarafından çok merak ediliyor. Allah’a inancını her daim koruyan Hz. İbrahim ateşe atıldığında ateş suya dönüşmüştür. Odunlarınsa balığa dönüştüğü hikayeleştirilmiştir.

Balıklı Göl hikayesi kısaca şu şekildedir: Hz. İbrahim yaşadığı dönemde hükümdar Nemrut ve halkıyla mücadele eder. Nemrut ve onun halkı putlara tapmaktadır. Hz. İbrahim tek tanrı inancını savunmaktadır. Nemrut bir gün Urfa Kalesi’nin olduğu tepe üzerinden Hz. İbrahim’i ateşe atar. Efsaneye göre Allah ateşe emir vermiştir. Bu emire göre; “ey ateş İbrahim’e karşı serin ve selamet ol” şeklindedir. Allah’ın emriyle birlikte atel suya dönüşür. Odunlarda balığa dönüşmüştür. Bu hikaye efsaneleştirerek yıllarca dilden dile dolaştırılarak yayılmıştır. Hz. İbrahim, gül bahçesinin içine sapasağlam şekilde düşer. Hz. İbrahim’in düşmüş olduğu alan Halil-ür Rahman Gölü olarak adlandırılmıştır.  Rivayetlerde Nemrut’un kızı Zeliha Hz. İbrahim’e aşıktır ve ona inanmaktadır. Zeliha’da Hz. İbrahim’in peşinden atlar. Zeliha’nın düştüğü alansa; Ayn-ı Zeliha Gölü şeklinde adlandırılmıştır.

Şanlıurfa Balıklı Göl’ün Oluşumu

Şanlıurfa Balıklı Göl özellikleriyle dikkat çekiyor. Bu özelliklerini şöyle sıralayabiliriz;

Birçok hastalığa iyi geldiği söylenmektedir.

Türkiye için en önemli göllerdendir.

Kutsal sayılan bir göldür.

Balıklı Göl içerisindeki balıklar kutsaldır.

Türkiye’de ziyaret edilen başlıca yerlerdendir.

Hz. İbrahim, Nemrut ve onun halkı tarafından yapılan putlarla mücadele etmek zorunda kalmıştır. Rivayetlere göre Hz. İbrahim Şanlıurfa’nın olduğu alanda yaşamıştır. Şanlıurfa’da Balıklı Göl’ün hikayesi, kentle simgeleşmiştir. Ayn Zeliha Gölü ve Balıklı Göl karşısında yer alan tepede mancınık şeklinde ifade edilen iki sütun yer alıyor. Bu sütun günümüzde de ayaktadır. Rivayetlere göre sütunların birisinin altında bitmeyen su vardır. Diğer sütunun altındaysa bitmeyen altın bulunuyor. Sütunlardan biri yıkıldığı takdirde rivayetlere göre Şanlıurfa altına gömülecek. Diğer sütun yıkılırsa da kent su altına kalacak. Diğer bir rivayete göreyse Anadolu topraklarının tümü işgale uğrarsa kutsal sayılan balıklarda askere dönüşerek Anadolu için savaşacak. Hz. İbrahim’in yaşamını sürdüğü düşünülen mağara içindeki su, birçok hastalığa iyi geliyor. Şanlıurfa Balıklı Göl hikayesi, farklı farklı şekillerde anlatılmaktadır. Yalnız bu gölle ilgili anlatılan hikayelerin ortak özelliğine baktığımızda Hz. İbrahim ateşe atılması ve ateşin suya, odunlarında balığa dönüşmesidir. Normal zamanda bu durum mucize olarak görüldüğü için birçok kişinin dikkatini çekiyor. Hatta gölde balık tutanların başına belalarda geleceğine dairde söylentiler vardır.

Muhammed Mustafa Göçmen / www.habersanliurfa.net

Şanlıurfa Balıklı Göl’ün Hikayesi Nedir Şanlıurfa Balıklı Göl’ün Oluşumu