Şanlıurfa'da Besiciler Kan Kaybediyor

TAKİP ET

Kuraklık Urfa'da da hayvancılık sektörünü fena vurdu. Girdilerdeki artışlar et fiyatlarına yansımaya devam ediyor.

Kuraklık Urfa’da da hayvancılık sektörünü fena vurdu. Girdilerdeki artışlar et fiyatlarına yansımaya devam ediyor.

Urfa’da koyun etinin kilosu kasaplarda 65, marketlerde 70 lira ve üzerine çıktı. Yeme para yetiştiremeyen besiciler hayvanlarını satmaya başladı. Mevcut durum kurbanlık fiyatlarına da olumsuz biçimde yansıyacak. Geçen yıl 800 TL olan bir koyunun önümüzdeki kurban bayramında bin 500 liradan alıcı bulacağı ifade ediliyor.

BESİCİ KAN KAYBEDİYOR

Daha önce kendi kaynaklarıyla yemini üreten küçük üretici kuraklık nedeniyle bu yıl sıkıntı yaşıyor. Ciddi tedbirler alınmazsa girdi maliyetlerine dayanamayan küçük aile işletmelerinin büyük çoğunluğunun sektörden çekilmesinden endişe ediliyor.

YEME SÜBVANSİYON UYGULANMALI

Şanlıurfalı besicilerin sıkıntıları ve bu konuda hükümetten beklentileri şöyle:

”Yem fiyatı, son zamlarla birlikte ortalama 3 liraya yükseldi. Büyükbaş besisinde, 1 kilogram canlı ağırlık için günde 10 kilogram yem verilmesi gerekiyor. 10 kilogram yem, 30 lira maliyet demek. 1 kilogram canlı baskül fiyatı ise 20 lira! Yani, yem fiyatları, maliyeti epey aşmış durumda.

Yem ve gübreye geçmiş yıllarda olduğu gibi sübvansiyon uygulanmalıdır. Besi destekleri derhal arttırılmalı, makul bir seviyeye getirilmeli ve uygulama basitleştirmelidir. Yem bitkileri destekleri arttırılmalı ve bu bitkilerin sulama imkanı olan havzalarda ekimi sağlanmalıdır.”

Kaynak: urfahizmet

besiciler şanlıurfa hayvancılık