Şanlıurfa'da Boz Fıstık Yetiştiricileri Tüccarlardan Şikayetçi

TAKİP ET

Şanlıurfa'da boz fıstık hasadına başlayan yetiştiriciler, kilogramı 16 liradan alıp 80 liraya satan tüccarlardan şikayetçi.

Şanlıurfa’da boz fıstık hasadına başlayan yetiştiriciler, kilogramı 16 liradan alıp 80 liraya satan tüccarlardan şikayetçi. Borçlarından kaynaklı fıstığı ucuza satmak zorunda kalan çiftçiler, devletten taban fiyat belirlemesini istiyor. 
 
Urfa fıstığının en fazla yetiştirildiği Urfa’da mahsulün fiyatı dip yaptı. 2019 yılında 31 bin ton 931 kilogramla en çok fıstığın hasat edildiği kentte, yetiştiriciler zor günler yaşıyor. Boz fıstık hasadını sürdüren yetiştiriciler, kilogramı 16 liraya düşen fıstığı borçlarından dolayı satmak zorunda kaldıklarını söyledi. Birecik’in Kural  mahallesinde yaşayan fıstık yetiştiricisi Mahmur Dirier, tüccarların kendilerinden 16 liraya aldıkları boz fıstığı 2 ay sonra 80 lira olarak piyasaya sürdüğünü belirterek, “Devlet fındık için bir fiyat belirliyor. Peki, fıstık için neden fiyat belirlemiyor” diye sordu. 
 
TÜCCARLAR KAZANIYOR
 
Birecik’in Kural mahallesinde yaşayan 65 yaşındaki Haçım Dirier, 45 yıldırı fıstık yetiştiriciliği yaptığını belirterek, yılların verdiği tecrübeyle “Sen ağaca bakmazsan, oda sana bakmaz” diyerek fıstık yetiştiriciliğinin zahmetli bir iş olduğuna dikkati çekti. Yılda 2 kez fıstık ağaçlarını ilaçladığını yine masraflarının yüksek olduğunu vurgulayan Dirier, fıstığını hasat zamanı olmasına rağmen düşük fiyata satıldığını söyledi. “Fıstık en az 25 liraya satılmalı ki bizi kurtarsın” diyen Dirier, yetiştirdikleri fıstığı tüccarlara ucuza satmak zorunda kaldıklarını ve tüccarların kat be kat kar elde ettiğini belirtti. 
 
FISTIK 16 LİRA 
 
Aynı mahalleden olan Mahmut Dirier de hasat dönemi olan boz fıstığını para etmediğini dile getirerek, fıstık ağaçlarına yaptıkları masraflardan dolayı mahsulünü satmak zorunda kaldığını söyledi. “Fıstığın kilosu 16 lira. Yani bedava” diyen Dirier, ilaç, mazot ve işçi parasını ödemek için ucuza satmak zorunda kaldığını kaydetti. Direr, şöyle devam etti: “Bizim durumumuz fındık üreticisi gibi değil. Devlet fındığını kilosunu 25 olarak belirledi. Peki, fıstık için neden fiyat belirlemiyorlar? Mağdur durumdayız. Tüccar ‘Ben bugün fıstığı bu kadara alacağım’ diyor ve o fiyata alıyor. 2 ay sonra kilosunu 70-80 liraya piyasaya sürüyorlar. Ben o kadar emek sarf ettiğim halde kilosunu 16 liraya satacağım.” 
 
Dirier, verdikleri emeğin karşılığını almak için yetkililerin seslerini duyurmaya çağırdı.

boz fıstık urfa fıstığı