Şanlıurfa'da çocuklar boğuluyor!

TAKİP ET

Temmuz ve Ağustos aylarında çoğu çocuk 14 kişinin Fırat Nehri, baraj gölü ve sulama kanallarında boğularak can verdiği Şanlıurfa'da, ne belediye ne de başka bir kurum çözüm arayışına girmiyor.

Temmuz ve Ağustos aylarında çoğu çocuk 14 kişinin Fırat Nehri, baraj gölü ve sulama kanallarında boğularak can verdiği Şanlıurfa'da, ne belediye ne de başka bir kurum çözüm arayışına girmiyor.

Ortalama hava sıcaklıklarının 45-50 dereceyi bulduğu Urfa’da sıcaklardan bunalan yurttaşlar, serinlemek için çareyi Fırat Nehri ve Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında oluşan göller ile proje kapsamındaki sulama kanallarına girmekte buluyor. Büyükşehir Belediyesinin il ve ilçe merkezlerine yaptığı yüzme havuzları yetersiz kalırken, her sene yaz aylarında nehir, göl ve kanallarda çoğu çocuk onlarca kişi boğularak can veriyor. Özelikle kentin ve yerleşim alanlarının kıyısından üstü açık şekilde geçen sulama kanalları ise, boğulmanın en fazla yaşandığı yerler oluyor.

BİR AYDA 14 KİŞİ BOĞULDU

Şanlıurfa’da serinlemek isteyen 14 kişi Temmuz'un ilk haftasından günümüze bu mekanlarda boğularak yaşamını yitirdi. Yaşamını yitirenlerin çoğu çocuk ve gençlerden oluşuyor. Her sene Şanlıurfa’da yüzün üstünde çocuk ve gencin yaşamına mal olan kanal ve göller, bu sezon şimdiden 60 kişinin canını aldı. Boğulma vakalarının yaşandığı sıklık yurttaşları yasa boğsa da, yetkililer çare arayışında yetersiz.

Bu kapsamda Temmuz'un ilk haftasından 18 Ağustos'a kadar;

06 Temmuz tarihinde 3 Suriyeli çocuk Birecik ilçesinde Fırat'ta serinlerken boğulup yaşamını yitirdi.

Hilvan ilçesinde Mehmet Yıldırım baraj gölünde boğuldu.

Harran ilçesi sulama kanallarında 6 yaşındaki İsmail Deniz boğuldu.

Sırrın Karşıyaka mahallesinde Suriyeli Muhammet Ahmet Tayer isimli çocuk ana sulama kanalında boğuldu.

Kurban Bayramı boyunca aynı yerlerde 4 kişi boğuldu.

18 Ağustos'tan 28 Ağustos'a kadar Bozova, Birecik, Halfeti ilçelerinde 4 kişi daha boğuldu.

94 BİN KİŞİYE 1 HAVUZ DÜŞÜYOR

94 bin 277 kişilik nüfusa sahip olan Şanlıurfa’nın Birecik ilçesi, boğulma vakalarının sıklıkla rastlandığı bir ilçe. İlçede bir tane yüzme havuzu mevcut. Birecik Belediyesi tarafından yaptırılan yüzme havuzunun kapasitesi yetersiz kalınca, vatandaşlar serinlemek için Fırat Nehri'ne giriyor. Serinlemek için Fırat'a giren çocuklardan biri olan 17 yaşındaki Mehmet Çoban, “Bu sıcaklarda ne yapalım. Güneşte pişelim mi” diyerek kendisini tehlikeli suya bırakıyor. Fırat’ın tehlikeli olduğunu, ancak burada yüzmenin zevkli olduğunu dile getiren Çoban şöyle devam ediyor: “Ne yapalım bu sıcaklardan dayanamıyoruz. Mecburen Fırat’a giriyoruz.”

TEHLİKEYE RAĞMEN VAZGEÇMİYORLAR

Tehlikeye rağmen Fırat’ın nehrine giren 19 yaşındaki Selim Yılmaz adlı genç ise, ilçede sadece bir tane yüzme havuzu olduğunu, bu nedenle tehlikeye rağmen nehre girmekten vazgeçmediklerini söyledi. 

Geçen sene Fırat nehrinde 2 arkadaşının boğularak yaşamını yitirdiğini söyleyen Mehmet Çomak ise, “İlçede yeterince yüzme havuzu yok. Bu yüzden insanlar Fırat’ın serin, ancak bir o kadar da tehlikeli sularına giriyor. Daha çok yasaklayarak ya da formaliteden uyarıcı levhalar koyarak geçiştiriyorlar. Ancak yasaklamak yerine Fırat Nehri'nin üstüne çocuklar ve büyükler için yüzme havuzu kurabilirler. Bu şekilde hem boğulma vakaları azalır, hem de insanlar daha rahat serinleyebilir” diye konuştu.

Şanlıurfada çocuklar boğuluyor Şanlıurfa