Şanlıurfa'da Durum Ağırlaşıyor

TAKİP ET

Koronavirüsün hızla yayıldığı Şanlıurfa'ya ilişkin konuşan Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Aydın Şirin, "Kötü senaryoya karşı hazırlık yapmak gerekiyor" dedi.   

Koronavirüsün hızla yayıldığı Şanlıurfa'ya ilişkin konuşan Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Aydın Şirin, "Kötü senaryoya karşı hazırlık yapmak gerekiyor" dedi. 
 
Koronavirüsün (Kovid-19) hızla yayıldığı Urfa’da durum ağırlaşıyor. Salgının başından beri kamuoyuyla paylaşılan veriler Temmuz’un son haftasından itibaren valilik tarafından kesildi. İl Hıfzıssıhha Kurulu ise, mücadele konusunda taziyelerin yasaklanması, 65 yaş üstü kişilere sokağa çıkma kısıtlaması ve düğün gibi toplu etkinliklere getirilen kısmi kısıtlamalarının ötesine geçemedi.  
 
Kenttek Kovid-19 mücadelesi ve sağlık çalışanlarının yaşadıkları sorunlara ilişkin  konuşan Şanlıurfa Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Aydın Şirin, hastanelerde doluluk oranına yaklaşıldığını söyledi. Şirin, Viranşehir’de bir tıp merkezinde virüse yakalanarak yaşamını yitiren Dr. Abdurrahman Demir’i anarken, çok sayıda sağlık çalışanı ve hekimin salgına yakalandığını, işin özenesi olan sağlık çalışanlarının fikir, görüş ve önerilerinin dikkate alınması gerektiğini dile getirdi. 
 
HAZIRLIK YAPILMALI 
 
1 Haziran normalleşme kararlarıyla birlikte vaka sayısında sıçramanın yaşandığını hatırlatan Şirin, toplu seyahatler, düğün ve taziye gibi etkinliklerin önünün açılmasıyla Kovid-19 salgının yayılma alanın açıldığını ifade etti. Bakanlığın açıkladığı veriler doğrultusunda Şanlıurfa’nın sürekli ilk 5’te yer aldığını hatırlatan Şirin, sonbahar mevsimi ve grip hastalığının da baş göstermesiyle yeni bir yol ve yöntemin belirlenmesi gerektiğini belirterek, daha önce devreye konulan kısıtlamaların tekrardan aktifleştirilmesi gerektiğinin belirtti. Şirin önerilerinin devamında, “6 aydır virüsle mücadele eden sağlık çalışanları ve hekimlerde yorgunluk mevcut. Dolayısıyla sağlık çalışanlarının sayısının artırılması, yine yoğun bakım ve hastanelerin kapasitelerinin arttırılması gerekiyor. Yani en kötü senaryoya karşı hazırlık yapmak gerekiyor” dedi. 
 
'AĞIR ÇALIŞMA KOŞULARI MOBİNGDİR' 
 
Viranşehir’de çalıştığı bir tıp merkezinde Kovid-19 virüsüne yakalanarak yaşamını yitiren Dr. Abdurrahman Demir’i anarak konuşmasını sürdüren Şirin, çok sayıda sağlık çalışanın enfekte olduğunu, işin öznesi olan hekim ve sağlık çalışanlarının fikir ve görüşlerinin dikkate alınması gerektiğini söyledi. “İl pandemi kuruluyla görüşme talebinde bulunduk, lakin karşılık bulamadı” diyerek devam eden Şirin, sağlık çalışanlarının ağır çalışma şartlarından dolayı tükenmişlik yaşadığını, bununda bir anlamda mobbing olduğunu söyledi. 
 
TEST YAPILMIYOR 
 
Pandemi sürecinde hekim ve sağlık çalışanlarının özveriyle çalıştığını, buna rağmen maddi kayıplar yaşadıklarını sözlerine ekleyen Şirin, bu durumun sağlık çalışanlarının motivasyonunu düşürdüğünü, söz konusu maaş kesintilerinin kabul edilemez olduğunu ve bu tür uygulamalardan bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı. Sağlık çalışanlarına yeterli test yapılmadığına dikkati çeken Şirin, şöyle devam etti: “Tabipler birliğinin yaptığı bir ankette sağlık çalışanlarının yüzde 80’nine test yapılmadığı ortaya çıktı. Şayet pandemiyi önlemek istiyorsak, sağlık çalışanlarına düzenli olarak test yapılması gerekiyor.”

koronavirüs şanlıurfa