Şanlıurfa'da Esnaf iİflasın Eşiğinde

TAKİP ET

Pandemiyle derinleşen ekonomik kriz nedeniyle zor günler geçiren Urfa esnafı, bu kez iki katına çıkan fiyatlar nedeniyle iflasın eşiğine geldi.

Pandemiyle derinleşen ekonomik kriz nedeniyle zor günler geçiren Urfa esnafı, bu kez iki katına çıkan fiyatlar nedeniyle iflasın eşiğine geldi.

Urfa’nın Haliliye ilçesine bağlı Devteşti Mahallesi Açıksu Caddesi esnafı, pandemiyle derinleşen ekonomik kriz nedeniyle iflas etti. Özelikle cadde de inşaat malzemesi satan esnaf, artan fiyatlar, dövizdeki dalgalanma ve alım gücünün düşmesi nedeniyle zor günler geçiriyor.
 
BOYA FİYATI İKİ KATINA ÇIKTI 
 
Cadde de inşaat malzemeleri satan Halil Çikay, son yıllardaki kötü gidişatın pandemiyle durma noktasına geldiğini belirterek, kendilerine destek verilmediğini söyledi. Kredinin bir vaat olarak sunulduğunu dile getiren Çikay, “Normal süreçte de kredi alabiliyoruz. Bu bir avantaj değil. Biz de inşaat malzemesi satıyoruz. Dolayısıyla insanlar bu süreçte malzeme almadı. Zaten ürünlerin fiyatı çok yükseldi. İnsanların alım gücü düştü. Eskiden en iyi boyayı 250 liraya satıyorduk. Şimdi aynı ürünü hacmi düşürülmüş şekilde 500 liraya satıyoruz. 18 bin lira kira ödüyorum. Artık kazanç derdinde değiliz, sadece işyerimizin kapanmaması ve emeğimizin boşa gitmemesi için çalışıyoruz” dedi.
 
KREDİYİ NASIL ÖDEYECEĞİZ? 
 
İnşaat malzemesi satan bir diğer esnaf Abdulsetar Süğüt,  kira ve vergilerin yüksek olmasından dert yandı. Yıllık 25 bin lira kira, 25 bin lira da vergi ödediğini söyleyen Süğüt, şunları söyledi: “Bu dükkan ile 3 ev geçindirmeye çalışıyoruz. Günde bin liraya malzeme satsak, 200 lirası bize kalıyor. 3 kişi çalışıyoruz. 3 evi bu para ile nasıl geçindirebiliriz ki? Çeklerimizi yatıramıyoruz. Kredi veriyoruz diyorlar. Peki, krediyi nasıl ödeyeceğiz? Malzeme alamıyoruz. Plastik yüzde yüz zamlandı. Eskiden çimento torbasının fiyatı 13 liraydı, şimdi 25 lira oldu. Esnaf zor durumda. İnsanların alım gücü düştü. Malzeme satamıyoruz.”
 
170 BİN LİRA BORÇLANDI 
 
2 yıl önce açtığı işyerini pandemiyle derinleşen ekonomik kriz nedeniyle kapattığını dile getiren İsmail Çilkez, “İşyerimi kapatıp tekrar inşaatlara çalışmaya gittim. Yavaş yavaş işyerimin kirasını ödeyemez duruma geldim. Kirayı ödesem, bu kez ürün alamıyordum. Sürekli borçla ayakta tutmaya çalıştım. Çok borçlandım. Ve en son 2 ay öncede battım. Sigorta, maliye, kredi derken, bu şekilde de yaklaşık 170 bin lira borçlandım. Mülkümü sattım, geriye 95 bin lira borç kaldı. Şimdi de bu borcu ödemeye çalışıyorum. Evliyim ve 3 çocuğum var. Bir işim de yok ve geçinemiyorum. Bir umut iş çıkar diye bekliyoruz. Dükkanıma kilit vurdum. Bu sürede bir destek verilmedi. Sadece 5 bin lira kredi çektim. Şimdide aldığım kredinin geri ödemesi başlamış. Onu da ödeyemiyorum” diye belirtti.  
 
‘YANDAŞLARINA DESTEK OLUYORLAR’
 
Resmi kayıtlarda çiftçi olarak göründüğünü ancak toprağını işletemediği için inşaat işçisi olarak çalışmak zorunda kalan Mehmet Emin Tabak, pandemi sürecinde iş bulamadığı için çalışamadığını söyledi. Tabak, “Biz eskiden hırdavatçının yanına çok daha fazla gelip malzeme alırdık. Şimdi iş yok, malzeme alamıyoruz. Hırdavatçı malzeme satamıyor ki biz de çalışalım. O satacak ki bana iş çıksın çalışayım. O satamayınca bende çalışamıyorum. Şu an bir gelirim yok. Devlet kendi yandaşlarına destek veriyor, bizim gibilere vermiyor” ifadelerini kullandı.
 
MA / Barış Polat 

şanlıurfada esnaf ii̇flasın eşiğinde