Şanlıurfa'da grip ve soğuk algınlığına karşı doğal çözümler

TAKİP ET

Şanlıurfa'da, sonbaharın gelişiyle gece-gündüz arasındaki sıcaklık farklılığı ve mevsimsel geçiş, grip, soğuk algınlığı ve nezle gibi hastalıklara davetiye çıkarıyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmek, gribal hastalıklardan korunmak isteyen vatandaşlar da aktarlarda bugünlerde yoğunluk oluşturuyor.

Şanlıurfa’da sonbaharın gelişi ve hava sıcaklıklarının özellikle akşam saatlerinde hissedilir derecede düşmesi ile mevsim değişikliğine bağlı halk arasında grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklar belirdi. Mevsim geçişlerinde vücut dirençlerini korumak isteyen vatandaşlar zencefil, zerdeçal, ada çayı, ıhlamur ve kış çayları gibi bitkisel ürünlere yönelmiş durumda. Bu da aktarlara rağbeti artırdı.

Kent merkezinde Haşimiye Meydanı civarındaki aktarlar gribal hastalıklardan korunmak ve bağışıklığı güçlendirmek için müşterilerine birçok bitkisel ürün karışımı çaylar satıyor.

BİHA’nın görüştüğü Mehmet Gişioğlu, Urfa’da uzun yıllardır aktarlık yapıyor.

Mevsimsel geçişlerde bağışıklık sistemini güçlü tutmak isteyenlerin bitkisel çaylara talebinin son günlerde arttığını söyleyen Gişioğlu, “Şu anda tam dönemindeyiz, vatandaşların ilgisi de var ama önemli olan hastalanmadan kullanmak lazım ki hasta olunmasın” uyarısında bulundu.

GİŞİOĞLU: ADETA BİR KALKAN GİBİ KORUR

Vücut direnci ve bağışıklık sisteminin ıhlamur, ada çayı, kuşburnu, hibiskus, zerdeçal ve zencefil gibi bitkisel çaylarla güçlendiğini belirten Gişioğlu, “Bunları kullanarak kolay kolay hastalanmayız. Mevsimlik geçişlerde özellikle bağışıklık sistemini güçlü tutmak lazım ki soğuk algınlığı, nezle, grip olmayalım. Günde iki fincan idealdir” dedi. Gişioğlu, şu önerilerde bulundu:

“Karışık bitki çayı dediğimiz ıhlamur, ada çayı, kuşburnu, hibiskus, hatmi çiçeği, zerdeçal ve zencefil, bu karışmaları öneriyoruz. Ayrıca udi hindi tozu var ve keçiboynuzu pekmezi var, bağışıklık sistemini yükseltir ve vücudu bir kalkan gibi korur. Bir karışımın fiyatları 30-40 lira civarında. Vatandaşlardan ricam özellikle hasta olduktan sonra gelmesinler. Hastalanmadan önce kullansalar daha çok faydalarını görürler, adeta bir kalkan gibi korur önceden gelip alırlarsa.”

 

 

CANBERK: BUNLARI KULLANIRSANIZ KIŞIN SOĞUĞU ETKİLEMEZ

Aktarlardan Ömer Canberk de mevsim geçişlerinde zencefil, ıhlamur ve ada çayı olan karışımların hastalıklara karşı kalkan görevi üstlendiğini vurguladı.  

Yöre halkının atom çayı dediği karışımın tam mevsimi olduğunu belirten Canberk, narın da adeta “antibiyotik” olduğunu söyledi. Canberk, “Bizde hire otu vardır, dağda yabani yetişir, kekik otumuz ve zahter… işte bunları kullandığınız zaman kışın soğuğu ne kadar etkileyebilir sizi? Narın faydasını kaç kişi bilebiliyor acaba bugün adeta antibiyotik oldu nar. Zeytinyağı dünyada vazgeçilmez bir yağdır, sabahları kalktığınız zaman bir yemek kaşığına 2-3 damla limon damlatın, o şekilde kullanın. Bunların hepsi kışın faydasını göreceğiniz karışımlardır” diye konuştu.

 

 

 

 

 

 

Şanlıurfa grip ve soğuk algınlığı