Şanlıurfa'da Kimler Gençleri Uyuşturuyor!!!

TAKİP ET

Şanlıurfa'da son zamanlarda uyuşturucu kullanımı ve ticareti gün geçtikçe artmaktadır.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre uyuşturucu kullanımı adeta salgın halinde hızla artıyor. İki binin ilk yıllarında aşırı olmayan normal seviyelerde olan uyuşturucu alışkanlığı 2012 yılından sonra Aşırı bir şekilde yıldan yıla artarak kayıtlara geçti. 

Harran üniversitesi halk sağlığı hemşirelik yüksekokulu ana bilim dalı öğretim üyesi yardımcı Doçent Doktor Selma Kahraman bu önemli hayati konuda duyarlık göstererek ekibiyle birlikte bir çalışma yaptı. Urfa'da 70 bin kişiyle yaptığı bilimsel araştırmayı çeşitli devlet kurumlarına rapor olarak gönderdiğini sonuçlarını yakın bir zamanda kamuoyuna açıklamıştı.

Bu verilere göre Urfa'da her üç aileden birinde uyuşturucu müptelası var.750 kapasiteli Şanlıurfa kapalı cezaevinin 500 ünü uyuşturucu bağımlısı ve satıcısı hükümlü oluşturuyor. Üç dört yıl içeresinde uyuşturucu illetinde Urfa Türkiye'nin ilk 10 ili arasına girdi. Öğrencilerin yüzde 36 sı esrar ve Bali kullanıyor.

Uyuşturucu madde kullanan kişilerin suç işleme oranlarının da daha yüksek olduğu gerçeği ortaya çıkmıştır.Geçtiğimiz günlerde Ceylanpınar da yaşanan olay da bunun bir örneğidir. Uyuşturucu bağımlısı Salih Mircihan iddiaya göre kız kardeşinden para istemiş reddedilince de boğazını keserek defalarca bıçaklanmıştı. Olay sonrası ifadesi alınan  Salih Mircihan, cinnet getirdiğini, olay sırasında kendi kollarını da bıçakla yaraladığını ve başını duvara vurduğunu ileri sürdü.

Madde bağımlılığına karşı en etkili mücadele bu konuda bilgi ve bilinç sahibi olmaktan geçmektedir. Bu bilinci oluşturmada aile önemli bir yere sahiptir.

Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık :

Şanlıurfa’nın madde bağımlılığı konusunda yapılan araştırmalara ve ortaya çıkan istatistiklere göre en üst sıralarda yer aldığını   "Şanlıurfa bu konuyu acilen masaya yatırmalı. Valilik, il sağlık, emniyet, savcılık, vs. kim varsa bu işi enine boyuna Şanlıurfa özelinde araştırmalı ve önlemlerini almalı.

ÇEMATEM VE AMATEM HALA YOK

Şanlıurfa’da Çocuk, Ergen Madde Tedavi Merkezi (ÇEMATEM) ve Alkol, Madde Bağımlılığı Araştırma, Tedavi ve Eğitim Merkezi (AMATEM) bulunmadığını hatırlatan Aydınlık, “Şanlıurfa’nın bu konuda karnesi zayıf ve maalesef bir tane ne AMATEM ne de ÇEMATEM var. Tedavi olmak isteyenler maalesef başka illere gitmek zorunda kalıyor, hatta tedavi almak için aylarca bekliyorlar. Yetkili isimlerce yapılan açıklamalarda ÇEMATEM ve AMATEM’in inşaatının kısa sürede bitirileceği söylenmişti; ancak onun üzerinden de epey bir zaman geçti. Hatta bu konuda yapılan ve yapılacak çalışmaları 12 Temmuz 2019 tarihinde Sağlık Bakanı Fahrettin KOCA’ya yazılı soru önergemiz ile sormuştuk; ama ne yazık ki Sayın Bakan 15 gün içerisinde cevap vermesi gerekirken 1 yılı aşkın süredir cevap vermedi. Şanlıurfa’da ÇEMATEM ve AMATEM’in ne zaman açılacağını, taleplere karşı yetip yetmeyeceğini hep birlikte zamanla göreceğiz” diyerek sözlerini noktaladı.
 

Özel Haber : Gökçe Kübra Bal / www.habersanliurfa.net

şanlıurfa uyuşturucu