Şanlıurfa'da Kışın Gezilecek Yerler

TAKİP ET

Peygamberler şehri olan Şanlıurfa; tarihi, kültürü ve mutfağıyla dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor.

Coğrafi konumu bakımından Türkiye’nin önemli kentleri içerisinde yer alan Şanlıurfa, mutlaka görülmesi gereken şehirlerden bir tanesi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin incisi olan Şanlıurfa’nın atmosferinden etkilenmemek mümkün değil. Bu nedenle Şanlıurfa, Hem yaz aylarında hem de kış aylarında gezilecek birçok yere sahip.

BALIKLIGÖL

Balıklıgöl’ de,  İbrahim Peygamber’in ateşe atıldığına inanılıyor. Balıklıgöl, mitolojik olarak İslam alemi için kutsal sayılan balıkları ve çevrelerindeki tarihi eserler ile Şanlıurfa'nın en çok ziyaret edilen tarihî mekanlarından bir tanesi. 1970'lerden sonra göle kutsal aidiyet verilip göllerde yüzmek ve balıklarını yemek yasaklanmıştır.

habersanliurfa.net-Cansel YILDIZ

 


TARİHİ ŞANLIURFA ÇARŞILARI& HANLARI

Şanlıurfa denildiğinde çarşı ve hanlar ön plana çıkıyor. Şanlıurfa il merkezinde Osmanlı dönemine ait Gümrük Hanı, Hacı Kamil Hanı, Barutçu Hanı, Mençek Hanı, Şaban Hanı, Kumluhayat Hanı, Fesadı Hanı, Samsat Kapısı Hanı, Millet Hanı ve Topçu Hanı olmak üzere 10 adet büyük han bulunmaktadır.


HALEPLİBAHÇE MOZAİK MÜZESİ

Haleplibahçe Mozaik Müzesi, 82 metre çapı ile Türkiye’nin kolonsuz geçilen en büyük yapısıdır. Bu müze içerisinde, Haleplibahçe’de ortaya çıkan mozaikler insitu sergilenmektedir. Amazonlar Villası, Orpfeus Mozaiği, Ktisis Mozaiği, Akilleus’un Hayatı Mozaiği’ de bu müze içerisinde sergilenmektedir.


ŞANLIURFA ARKEOLOJİ MÜZESİ

Şanlıurfa’da genel olarak tarihi yapı müzelerin etrafında toplanmıştır. Müzelerin kentin ruhunu tam anlamıyla yansıttığını söyleyebiliriz. Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi'nde 14 adet ana sergi salonu ve 33 adet canlandırma alanı bulunmaktadır. İlaveten, arkeopark alanında, döneminin mimari özelliklerini yansıtan kronolojik olarak sıralanmış yapı örnekleri ve deneysel arkeolojik çalışmalara uygun kazı eğitim alanı bulunmaktadır.

Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi, Neolitik Dönem eserleri açısından dünya müzeleri arasında önemli bir yere sahiptir. Dünyanın en eski tapınağı Göbeklitepe'ye ait eserler ve heykeller burada sergilenmektedir.


RİZVANİYE CAMİ

Balıklıgöl'ün kuzey kenarında bulunan cami, Rakka Valisi Rıdvan Ahmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Cami, mihraba paralel ve üç kubbeli olarak inşa edilmiştir. Harim giriş kapısı iki renkli malzeme kullanılarak yapılmıştır. Harim kısmı (ana ibadet mekânı) her yönden açılan pencereleri ile oldukça aydınlıktır. Süsleme olarak yapının en ilginç kısmı, giriş kapısıdır. Ahşap kapı, çivi kullanılmadan geçme ve kakma tekniğiyle yapılmıştır. Kapı üzerinde zengin bitkisel ve geometrik desenler bulunmaktadır.

Türkiye Şanlıurfa Güneydoğu Anadolu Bölgesi kış aylarında gezilecek yerler Balıklıgöl İbrahim Peygamber İslam tarihi eser balık müze Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi arkeopark kazı eğitim alanı Neolitik Dönem göbeklitepe RİZVANİYE CAMİ Şanlıurfa hanları Gümrük