Şanlıurfa'da Kurbanlık Almaya Gelenler Eli Boş Dönüyor

TAKİP ET

Şanlıurfa Hayvan Pazarı'nda kurban satanlar da almaya gelenler de eli boş dönüyor. Pazarın Dernek Başkanı Ramazan Gül, 'Hayvancılık Türkiye'de bitti" diyerek, pazarın durumunu özetledi.

Şanlıurfa Hayvan Pazarı'nda kurban satanlar da almaya gelenler de eli boş dönüyor. Pazarın Dernek Başkanı Ramazan Gül, “Hayvancılık Türkiye’de bitti" diyerek, pazarın durumunu özetledi. Gül, yükselen arpa, yem ve saman fiyatlarına dikkati çekti.

Kurban Bayramı'na sayılı günler kalırken Şanlıurfa'nın merkez Eyyubiye ilçesinde bulunan hayvan pazarına hayvanlarını satmaya gelenler de kurbanlık almaya gelenler de eli boş dönüyor. Saman, arpa ve yem fiyatlarındaki yükseliş fiyatları yükseltirken, alıcılar da yüksek fiyatlardan kaçıyor.Şanlıurfa Hayvan Pazarı'nın Dernek Başkanı Ramazan Gül, eskiden arpa, saman, yem ucuz olduğu için hayvan alabildiklerini, bu durumun artık bittiğini söyledi. "Hayvancılık Türkiye’de bitti" diyerek mevcut durumu özetleyen Gül, "Şu anki şartlarda ithal et getiriliyor. İstedikleri kadar getirsinler. Ama yine et yok, yine mal yok” dedi.

‘GEBELER KESİLİYOR’

Çevre illerden getirilen hayvanların pazara girmesiyle birlikte haftanın sadece iki günü pazarda mal çokluğunun olduğunu ifade eden Gül, bunun sebeplerinden bir tanesinin hayvancılığın azalmış olmasından kaynaklandığını vurguladı. Gül, düzensiz kesimin çok olduğunu, gebe hayvanların kesildiğini, Tarım Bakanlığı'nın tedbir almadığını, bu durumunda hayvancılık sektörünün bitmesinde etkili olduğunu kaydetti.

20 YILLIK İŞİ BIRAKTI

Arpanın kilosunun bir lira 400 kuruş, bir torba kepeğin 33 lira, bir torba yemin 85-90 lira olduğunu, bu sebeple 20 yıldır yaptığı besiciliği bıraktığını belirten Gül, "Yem, hayvandan daha pahalı. Türkiye de şu an gizli bir kriz var. Biz eskiden haftada 30 – 40 hayvan satıyorduk, şimdi haftada 5 tane satabiliyoruz. Para yokluğu var. Ticaret yok, gittikçe eriyoruz. Türkiye’de hayvancılık bitti. Şanlıurfa’da 416 tane mağara vardı hiçbiri boş değildi, hepsi doluydu. Şimdi ise 20 mağarada hayvan ya var ya da yok” diye konuştu. 

HER YIL DAHA KÖTÜ

Pazar'da ticaret yapan Celal kılıç da, işlerin durgun olduğunu, müşteri olmadığını, alım-satımın pek fazla olmadığını söyledi. "3- 4 yıl önce iyiydi" diye devam eden Kılıç, şunları dile getirdi: "Geçen yıl yine iyiydi. Bu sene satış hiç olmuyor. Hayvancılık ölmüş. Önceden hayvan besiciliği yapıyordum, şu an yapamıyorum. Çünkü her şey pahalı olmuş, masraflar çok. Şu an kimse besicilik yapamıyor. Gelen malda köyden gelen maldır, besi malı yok.” 

Harun Şahin adlı esnaf da, artan yem, saman, arpa fiyatlarından dolayı hayvan fiyatlarının yükseldiğini belirterek, alım gücünün düştüğünü ifade etti. 

Şanlıurfa hayvan pazarı saman arpa ve yem fiyatları kurban bayramı kurban fiyatları