Şanlıurfa'da Meslek Lisesi Öğrencileri MİBO Markasıyla İnşaat Boyaları üretiyor

TAKİP ET

Eyyübiye'deki Mahmut-İkbal Büyükkırcalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde geçen yıl kurulan imalathanede, inşaat boyaları üretiyor. Yazın günlük ortalama 1 ton boya üreten öğrenciler, şimdiye kadar 300 bin liralık ciro elde ederken birçok okulun da güzelleşmesine de katkı sundular.

Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesindeki Yenice Mahallesinde bulunan Mahmut-İkbal Büyükkırcalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde geçen yıl döner sermaye yöntemiyle kurulan imalathanede öğretmenlerinin eşliğinde öğrenciler inşaat boyaları üretiyor. Kimya Teknolojisi Bölümü öğrencileri, atölyelerinde öğretmenlerinin gözetiminde ürettikleri iç ve dış mekân duvar boyalarıyla hem kendi okullarının hem de ilçedeki diğer okulların boyanmasına katkı sağlıyor.

MİBO Markası İle üretim Yapıyorlar

Mahmut-İkbal Büyükkırcalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, boya üretimiyle Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki okullar arasında ilk olma özelliği taşıyor. Atölyede çalışan öğrenciler, ürettikleri boyaları kovalara doldurarak ‘MİBO’ ismiyle piyasaya sürüyor. Derslerde öğrendikleri teorik bilgileri atölyede uygularken gelir de elde ediyorlar.

Kimya Teknolojisi Bölümü Öğretmeni Nurtaç Yıldız, pandemi döneminde hijyen malzemelerin üreten öğrencilerin, 2022 yılı itibarıyla boya üretimine başladığını söyledi. Yıldız, ‘MİBO’ ismiyle piyasaya sürdükleri boyayla 300 bin liralık ciro elde ettikleri bilgisini verdi. Talep üzerine daha fazla boya üretebileceklerini dile getiren Yıldız, öğrencilerin teorik olarak öğrendiklerini uygulamaya dökmesinin ve bunu yaparken de para kazanmalarının memnuniyet verici olduğunu vurguladı.

Kimya bölümünün 2012 yılında faaliyete geçtiğini belirten Yıldız, “2020 yılında Hijyen malzemeleri adı altında, dezenfektan, çamaşır suyu, sıvı sabun ve bulaşık deterjanı gibi ürünlerin üretimlerini pandemiyle birlikte başlattık. 2022 yılı itibarıyla da boya üretimine başladık. Güneydoğu’da ilk boya üretimi yapan okul biziz. Umarım diğer okullara da ilham kaynağı olur.” dedi.

“OTOMASYONA GEÇİP DAHA ÇOK ÜRETMEK İSTİYORUZ”

Nurtaç Yıldız, otomasyona da geçmek istediklerini belirterek, “Boyalarımız tanındığı ve prim yaptığı zaman tabii ki de otomasyona geçip daha çok üretmek isteriz. Bu en büyük hedeflerimizden biri. Pazar alanımızı genişlettiğimiz zaman, özellikle kapasiteyi de arttırmak istiyoruz” diye konuştu.

“HEM ÖĞRENİYORLAR HEM DE EKONOMİLERİNE KATKI SAĞLIYORLAR”

Atölyelerinin ileride fabrikaya dönüşmesini umduklarını belirten Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sipariş üzere çalışıyoruz. Biz yaptığımız işlere göre öğrenci sayımızı belirliyoruz. Çok fazla siparişimiz yoksa daha az öğrenciyi çağırıyoruz. Ya da daha fazla iş olduğu zaman ona göre öğrenci çağırıyoruz. Genellikle staj öğrencilerimizi çalıştırıyoruz. Bunun nedeni ise mesleki becerilerini geliştirsinler ve yarın okuldan mezun olduktan sonra bu iş sektörlerinde çalışabilsinler diye. Öğrenciler için de çok iyi oluyor. Yönetmelikte bu var, onların da maddi payları oluyor. Hem öğreniyorlar hem de ekonomilerine katkı sağlıyorlar. Umarım bizim atölyemiz de ileride fabrikaya dönüşür. Üreten öğrencimiz olur ve birçok öğrenciye de ulaşmış oluruz.” Atölyede boya üretiminde görev alan öğrencilerden 12. sınıf öğrencisi İbrahim Halil Yıldız ise, okulda öğrendiklerini atölyede uygulama geçirip meslek edindiklerini söyledi. “Okulumuz meslek lisesi olduğu için üretim yapıyor. Ben de kimya bölümünde üretimdeyim. Sıvı sabun, deterjan ve boya gibi ürünler üretiyoruz. Hem okuyoruz hem de gelir elde ediyoruz. Çok güzel bir şey, bu bizim için. Burada üretimde öğrendiklerimiz okul bittikten sonra da gerek üniversite de gerekse iş noktasında çok faydası olacak.” dedi.

Şanlıurfada Meslek Lisesi Öğrencileri MİDO nşaat Boyaları İnşaat Boyaları MİBO Boya