Şanlıurfa'da Ne Yenir? Ne İçilir?

TAKİP ET

Şanlıufa'ya her yıl akın eden yüzbinlerce turist, özellikle şehrin yöresel lezzzetlerini denemek istiyor. Urfa'da kurulan onlarca medeniyet geniş bir tarihin yanı sıra özel bir yöresel mutfağın gelişmesini sağlamıştır. Peki, Urfa'yı ziyaret ettiğinizde ne yiyip ne içmelisiniz? Urfa'nın yöresel yemekleri neler?

Şanlıurfa’nın bildiğiniz ve bilmediğiniz birçok yöresel lezzeti vardır. Eğer bir Urfa ziyareti gerçekleştirmek istiyorsanız, gezip göreceğiniz yerler kadar ne yiyeceğiniz ve içeceğiniz de önemlidir. Peki, Urfa’da ne yenir? İşte o benzersiz lezzetler;


1 - URFA KEBABI
Urfa’nın en meşhur kebaplarından biridir. Tüm Türkiye’de bilinmesine karşın en lezzetlisini yöresinde yiyebileceğinize emin olabilirsiniz. Koyun etinin zırhla çekilmesiyle hazırlanan bu kebap, yörenin etiyle ve baharatlarıyla benzersiz bir lezzete sahiptir.


2 - BORANİ ÇORBASI
Yörede oldukça popüler olarak tüketilen nefis bir çorbadır. Bu çorbanın içerisinde kuşbaşı etin yanı sıra nohut, börülce ve pazı sapı bulunmaktadır. İçerisine birçok farklı baharat atılarak tatlandırılan bu lezzeti mutlaka denemelisiniz.


3 - KEME KEBABI
Bu kebap yılda bir kez ortaya çıkan keme ya da domalan adı verilen mantardan yapılır. Oldukça lezzetli bir kebaptır.


4- LAHMACUN
Türkiye’nin her yerinde bilinen bir diğer Urfa lezzeti ise lahmacundur. Hemen hemen her yerde yapılmasına karşın, Urfa’da tadını daha farklı bulacağınıza eminiz. Bunun temel sebebi ise içerisinde sarımsak olmamasıdır. 


5 - HAŞHAŞ KEBABI
Yörenin mutfağında birçok farklı kebap yapılmaktadır. Bunlardan biri de haşhaş kebabıdır. Zırhta çekilen kıymayla yapılan bu yemek, ziyaretçileri kendine aşık eder. İnce ince şişlere dizilerek pişirilen haşhaş kebabı mutlaka denemeniz gereken lezzetlerden biridir. Şişe dizmesi ve etin küçük küçük kesilmesi marifet istemektedir. Bu sebeple ancak ustasından yenebilen bir yemektir.


6 - DUVAKLI PİLAV
Duvaklı pilav, kıymalı ve patlıcanlı harika bir lezzetir. Görüntüsüyle dahi çok ciddi albenisi olan yemeklerden biridir. Patlıcanın üzerine kıyma ve pilav eklenerek servis edilen bu lezzet genellikle önemli günlerde yapılır.


7 - ARAP LEBENİ
Arap lebeni esasen bir çeşit yoğurt çorbasıdır. Urfa’nın yanı sıra Mardin’de de sık sık yapılır. Çorbaya buğday ve yoğurt eklenmektedir. Ayrıca üzerine kuru nane serpilerek servis edilir.


8 - ÇİĞ KÖFTE
Urfa dendiği zaman herkesin aklına ilk gelen yemeklerden biri çiğ köftedir. Kent merkezinde yöreye özgü olan isotlarla hazırlanmış çiğ köfteleri, hemen hemen her yerde bulabilirsiniz. 


9 - PATLICAN KEBABI
Urfa’nın en önemli lezzetlerinden biridir. Yöresinde Birecik patlıcanı kullanılarak yapılmaktadır. Diğer patlıcan kebaplarından temel farklı ise soğan ve salça koyulmamaktadır.


10- İSOT ÇÖMLEĞİ
Oldukça sıradışı ve farklı yemeklerden biridir. Nar suyuyla yapılan, içerisine biber, soğan, domates ve kuşbaşı et konan bir yemektir. Bu yemek yörede genel olarak fırınlara gönderilmekte ve odun ateşinde pişirilmektedir.


11 - BOSTANA
Bostana genel olarak kebapların yanında sunulan lezzetli bir salatadır. Bu salatada rendelenen domatesin yanı sıra soğan, kırmızı biber, yeşil biber, sumak ve nane bulunur. Zeytinyağı ve nar ekşisi de katılan bu salataya avrat salatası da denmektedir.


12- ŞILLIK TATLISI
Krep benzeri hamurun içine ceviz ya da fıstık konarak hazırlanan şerbetli bir tatlıdır. Oldukça hafif bir lezzettir.


13- MIRRA
Bir kahve çeşidi olan mırra, yörede çok sevilmektedir. Araplara özgü bir kahve cinsidir ve çok acıdır. Bu sebeple küçük fincanlarda tüketilir.

şanlıurfa yöresel yemekler