Şanlıurfa'da Sanayi İşletmecileri Masraf Çok, Kazanç Yok

TAKİP ET

Elektriğe gelen yüzde 14.9'luk zamdan etkilenen küçük orta ölçekli sanayi işletmecileri, 'Periyodik olarak her ay faturamız 100-150 lira artıyor' diyerek, zamma tepki gösterdi. 

Elektriğe gelen yüzde 14.9'luk zamdan etkilenen küçük orta ölçekli sanayi işletmecileri, “Periyodik olarak her ay faturamız 100-150 lira artıyor” diyerek, zamma tepki gösterdi. 

Elektriğe en son yapılan yüzde 14,9’luk zam, enerji ağırlıklı faaliyet gösteren işyerlerini zora soktu. Küçük ve orta ölçekli işyeri sahipleri, işyerlerini kapatma aşamasına geldiklerini söyledi. Urfa’da kavakçılar sitesinde esnaflık yapan Sait Dilekçi, elektriğe gelen zamlardan şikayet ederek “Elektrik hem bizi hem de cebimizi yakıyor” derken, bileme işi yapan Abdürrahim Kızıltaş “İnsanlar dükkân açmaktansa boş gezmeyi tercih ediyor” dedi. 

‘ELEKTRİK YAKIYOR’

Merkez Haliliye ilçesi Kavakçılar Sitesi’nde esnaf olan Sait Dilekçi, periyodik olarak elektriğe her ay 100- 150 lira fark yansıdığını söyledi. Dilekçi, “Bu ay elektriğimiz 100 lira geliyorsa 2’nci ay 200, 3’üncü ay ise 300 lira geliyor. Bu durumda makinemi çalıştıramaz hale geldim. Nedeni ise elektrik parasına yetişemiyorum. Cebimiz delinmiş artık. Elektrik özelleştirildiğinden bu yana saatlerimizi elektrik direklerinin üzerine çıkardılar. Biz saatlerimizi geriden seyrediyoruz. Şimdi makbuzlar da ne yaktığımız belli değil. Elektrik hem cebimizi hem bizi yakıyor” diye belirtti. 

‘MASRAF ÇOK KAZANÇ YOK’

Haliliye ilçesinde bulunan küçük sanayi sitesinde bileme atölyesini 35 yıldır işleten Abdürrahim Kızıltaş de esnaf olarak ezildiklerini dile getirdi. İş yapamadıklarını, kazanç sağlayamadıklarını anlatan Kızıltaş, şöyle devam etti: “Gün oluyor ekmek paramızı kazanamıyoruz. 20 lira kazandık mı bugün çok kazandık diyoruz. Eski işlerimiz yok artık. İnsanlar genelde boş gezmeyi dükkân açmaktan daha iyi buluyorlar. Çünkü maliyesidir, elektriğidir, vergisidir bunlarla başa çıkılmıyor ki.  Esnaf 20 lira kazandığında bunun 10 lirası garanti masraftır. Geriye kalan 10 liranın içinde elektrikte var. Sabah dükkânı açtığında günlük masraf 50 liradır. Elektrik faturaları aşırı derecede yükseldi, eskiden böyle değildi. Yani 2 ay içerisinde elektriğe iki kez zam geldi. Eve ve dükkâna gelen elektrik faturalarını ödeyemeyecek duruma geliyoruz. İşler bu şekilde devam ederse bırakacağım. 10 yıl önce durumumuz çok daha iyiydi. Ama şimdi işlerimiz her geçen gün daha da bozuluyor. Masraf çok, kazanç yok. Esnafın bazen cebinde öğle yemeği yiyecek parası olmuyor. Esnaflık bitti” dedi. 

esnaf Şanlıurfa elektrik faturaları