Şanlıurfa'da Tahıl Hasadında Yüzde 30 Düşüş

TAKİP ET

Türkiye'de buğdayın yüzde 10'un, arpanın yüzde 15'ini, kırmızı mercimeğin ise yüzde 37'sinin elde edildiği Urfa'da, kuraklık nedeniyle tahıl oranı yüzde 30 azaldı.

Türkiye'de buğdayın yüzde 10’un, arpanın yüzde 15’ini, kırmızı mercimeğin ise yüzde 37’sinin elde edildiği Urfa'da, kuraklık nedeniyle tahıl oranı yüzde 30 azaldı.

Urfa’da buğday, arpa ve mercimek hasadı başladı. 6 milyon dönüm arazisinde hububat tarımının yapıldığı kentte, kuraklık nedeniyle bu yıl 2 milyon dönüm kuru arazide ürün hasat edilemedi. Tahıl ambarı olarak bilinen kent, Türkiye buğdayının yüzde 10’unu, arpasının yüzde 15’ini, kırmızı mercimeğinin ise yüzde 37’sini sağlıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yaptığı 3 aylık belirlemeye göre “olağanüstü kuraklık” kategorisinde olan kentte, bu yıl sadece arpa ve kırmızı mercimekte yüzde 85 ürün kaybının yaşanması bekleniyor. Kentin önemli hububat ambarlarından olan İmam Keskin Buğday Pazarı ve Zahireciler Borsası’nda ürün yokluğu gözle görülüyor. 
 
BORSADA ÜRÜN YOK 
 
Geçtiğimiz yıl hububatta verimin yüksek olduğunu belirten Urfa Zahireciler Odası Başkanı Feridun Turan, bu durumun çiftçilere ve borsaya da yansıdığını ifade etti. Kuraklık nedeniyle bu yıl borsada yüzde 30 oranında ürün azlığının yaşandığını belirten Turan, “Geçen yıl bu zamanlarda borsaya günlük 2 bin ile 3 bin ton arasında arpa geliyordu. Bu yıl arpada bin tonu daha göremedik. Yine 10 bin ton günlük buğday gelirdi. Bu yıl tam hasadına başlanmasa da günlük bin 500 ton gelmesi bekleniyor. Bu nedenle un fiyatları yükselecek. Ürünün yokluğu tüm toplumu etkileyecek. Ürün yokluğu diğer illere de yansıyacak” dedi. 
 
TÜM ESNAF ETKİLENDİ 
 
Borsada 35 yıldır esnaflık yapan Hasan Çiçek, arpa, buğday ve mercimekte hasat dönemi olmasına rağmen iş yapamadıklarını söyledi. Geçen yıl bu zamanlarda 100 tona yakın tahıl sattığını söyleyen Çiçek, “Geçen yıl bir çiftçi 10 ton hububat satıyordu. Bu yıl 3 tona düştü. Bu yıl sadece 2 parça mal satabildim. Çiftçilerde mal varsa satacağız yoksa da yapabileceğimiz yok. Burada 275 işyeri var. Tüm esnaflar etkilendi” diye konuştu. 
 
'ÜRÜNE ULAŞAMIYORUZ'
 
11 yıllık esnaflık döneminde böyle bir krize şahitlik etmediğini belirten Erhan Çakmak ise var olan ürünlerin stokçular tarafından toplandığını söyledi. Stokçulara karşı bir şey yapamadıklarını söyleyen Çakmak, “Örnek olarak mercimek piyasa fiyatı 6 lira 50 kuruş. Stokçular 8 liraya kadar satın alıyor. Biz ürüne ulaşamıyoruz. Bu yıl kuraklık nedeniyle hasat 15 gün daha erken başladı. Geçen yıl bu zamanlarda 100 tona yakın mal almıştım. Bu yıl ancak 20 ton alabildim. Ciddi bir sıkıntı var” dedi. 
 
YÜZDE 60 DARALMA 
 
İmam Keskin Buğday Pazarı’ndaki esnaf Lütfü Şengül, bu yıl borsada hububatta yüzde 60 daralma olduğunu söyledi. Kuraklığa dikkat çeken Şengül, “Her yıl 200 dönüm tarlada 80 ton arpa elde ediliyordu. Bu yıl 6 tona düştü. Mercimek ekimi fazla ama verim yok. Geçen yıl buralar tahıldan geçilmiyordu. Normalde Urfa’daki tahıl her yere yetiyordu. Şu an kendine bile yetemiyor” dedi. 
 
MA / Barış Polat

şanlıurfa tahıl hasadı