Şanlıurfa / İl Milli Eğitim Bu Öğrenciler Okula Gitsin mi Gitmesin mi ?

TAKİP ET

Şanlıurfa'da Milli Eğitim Müdürlüğü, sorumluluğunda olan taşımalı eğitim servisini kaldırınca Akpınar mahallesinin 200 öğrencisi eğitim hakkından oldu. 

Şanlıurfa’da Milli Eğitim Müdürlüğü, sorumluluğunda olan taşımalı eğitim servisini kaldırınca Akpınar mahallesinin 200 öğrencisi eğitim hakkından oldu. 

Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesine bağlı Akpınar Mahallesi’ndeki yaklaşık 200 öğrenci, Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 21 yıldır sürdürdüğü taşıma servisini kaldırmasından dolayı okula başlayamadı. Milli Eğitim Müdürlüğü mahalleye 4 kilometre uzaklıktaki Dağetegi Mahallesi’nde bulunan okul kampüsüne servisi kaldırınca, çocuklar okula kendi imkanlarıyla gitmeye zorlandı. Servislerin kaldırılmasına tepki gösteren mahalle sakinleri, maddi durumları olmadığı için çocuklara özel servis tutamazken, çocuklarını aşmak zorunda kaldıkları Mardin – Habur yolunun tehlikeli olmasından dolayı yaya da gönderemiyor. 

‘ÇOCUKLAR EĞİTİMDEN GERİ KALIYOR’

Yetkililerin mahalleye 4 kilometre uzaklıktaki okullara çocukların yayan gitmesini istediklerini belirten İsa Ay, okul ile mahalle arasındaki yolun yürünebilecek bir mesafe olmadığını söyledi. Yolun tehlikelerle dolu olduğunu paylaşan Ay, “Bizim köyle okulun arasında Mardin – Urfa karayolu var. Daha ileride sulama kanalları var. Oralarda tehlikeli kişiler de var. Yani yol tehlikelerle dolu, biz böyle bir yolda çocuklarımızı nasıl okula gönderelim? Öğrencilerimiz için tekrardan servis talep ettik. Bize köyümüzün önünden otobüs geçtiği için servisi kaldırdıklarını söylediler. Ama belediye otobüsü Harran Üniversitesi kampüsünden gelip merkeze gidiyor. Yani okula gitmiyor. Bizim buradan geçen tek otobüs de üniversiteden gelendir. Hadi onu geçtik. 6 yaşındaki küçük çocuk otobüsle nasıl gider? Çocuklarımız eğitimden geri kalıyor. Çocuklar bir haftadır okula gidemiyor” dedi. 

‘ÖZEL SERVİS TUTACAK DURUMUMUZ YOK’ 

4 çocuğunu okula gönderemeyen baba Hüseyin Ay ise, özel servis tutmaya kalksa aylık 600 lira ödemesi gerektiğini belirtti. Asgari ücretle çalıştığını, bu ücreti ödeyemeyeceğini anlatan Ay, şöyle konuştu: “Yaya olarak gönderecek olsam, başta karayolunu, sonrasında sulama kanallarının yanından geçmesi, ardından ileride bir köprü var oradan geçmesi gerekiyor. Benim o yoldan evlatlarımı göndermem mümkün değildir. Belediye otobüsü var deniyor, ancak otobüs okulun oraya gitmiyor. Bir haftadır çocuklarımızı okula göndermiyoruz. Servis tahsis edilinceye kadar da göndermeyeceğiz. Benim okula başlaması gereken çocuğum okula gidemiyor. Evlatlarımız da okula gidemediği için üzülüyor.”

‘ÇOCUKLAR NASIL YÜRÜYEREK GİDER?’

Servis olmadığı için 5 çocuğunu okula gönderemediğini anlatan Meryem Ay da, “Ufacık çocuklar nasıl yürüyerek gidebilirler?” diye sordu. Özel servislerin çok pahalı olduğunu söyleyen Ay, “Yolda yankesicisi, hırsızı, sapığı var. Her türlü insan var. Biz çocukları nasıl gönderelim. Okul öyle yakında değil, uzaktadır. Çocuklarım okula gidemediği için üzülüyorum. Büyük kızım okula gidemediği için ağlıyor. Bize yazık günah değil mi? Yetkililer sesimizi duysun. Bize tekrardan servis tahsis etsinler. Çocukları okula gönderin diyorlar o zaman servis göndersinler” diye konuştu.

Bu yıl ilkokul 4’üncü sınıfa geçmesine rağmen okula başlayamayan 10 yaşındaki Elif Ay, servislerin kaldırılmasından dolayı derslerinden geri kaldığını anlattı. Okula gidemediği için çok üzüldüğünü söyleyen Ay, “Öğretmenimi, arkadaşlarımı özlüyorum. Biz okumak istiyoruz. Bize servis göndersinler. Okula gidemediğim için ablam ve abim bana ders anlatıyor. Bu şekilde derslerimden geri kalmamaya çalışıyorum” dedi.

Şanlıurfa milli eğitim müdürlüğü akpınar mahallesi taşımalı eğitim servisi