Şanlıurfa İl Müftüsü : RAMAZAN'DAN ÖNCE ORUCA BAŞLAYIN

TAKİP ET

11 Ayın Sultanı Ramazan ayına artık sayılı günler kaldı. Ramazan ayı yaklaştıkça vatandaşların kafasında oluşan soru işaretleri de artmaya başlarken, Şanlıurfa İl Müftüsü İhsan Açık, ...

 11 Ayın Sultanı Ramazan ayına artık sayılı günler kaldı. Ramazan ayı yaklaştıkça vatandaşların kafasında oluşan soru işaretleri de artmaya başlarken, Şanlıurfa İl Müftüsü İhsan Açık, Ramazan ayı ile ilgili birçok soruya açıklık getirdi. Oruçtan yardıma, farzdan sünnete çoğu sorunun cevabını URFAHA Muhabirine anlatan Açık, vatandaşlardan ay içerinde akrabalarından başlamak üzere zekatlarını vermelerini, mutlaka çocukları ile birlikte sahura kalkmalarını, hatim indirmelerini ve çocuklarını camilere getirmelerini istedi.

RAMAZAN’DAN ÖNCE BİRKAÇ GÜN ORUÇ TUTUN

Ramazan’da zorlanmamak için, Ramazan’dan birkaç gün önce oruç tutulmasını öneren Şanlıurfa İl Müftüsü İhsan Açık “Ramazan’dan önce, Peygamber efendimizin de tuttuğu gibi, pazartesi ve Perşembe günü oruç tutun. Ramazan’dan önce birkaç gün oruç tutun ki Ramazan’a girdikten sonra 30 gün üst üste oruç tutmak zor olmasın” dedi. Bunun dışında camilere gidilmesini ve Kuran’ı kerim okunması gerektiğini söyleyen Açık, Ramazan’dan önce camilere gidişleri arttırarak Ramazan’dan önce bir alışkanlık haline getirilmesi gerektiğini belirtirken, Ramazan ayında Kuran’ı Kerim’inde eksik edilmemesi gerektiğini belirtti.

İBADET KÜLFET DEĞİLDİR

Ramazan ayının yaklaşması ile birlikte insanların hemen açlık, susuzluk ve sıcaklıklardan bahsetmeye başladığını hatırlatan Açık “Ramazan ile ilgili insanlar bir şeyler konuştuğu zaman ilk olarak sıcaklardan bahsediyor, susuz ve aç kalacağından bahsediyor. Bu da şunu ortaya koyuyor; hazırlığımızın olmadığını gösteriyor. Ramazandan önce biz aç kalmayı, susuz kalmayı, sıcağı konuşmak yerine acaba Ramazanda hani camiye gideyim? Hatmimi hangi camide okuyayım? İftarımı hangi dostumla açayım, sahurda hangi dostumla buluşayım? Hangi fakir fukarayla iftar açayım, sahur yapayım? Bunları düşünürsek Ramazan bize güzelliğini bırakır ve bayramla birlikte gider. Ramazan’ın bizi hayır ve iyi yönde değiştirmesini istiyorsak, Ramazan’ın bize faydalı olmasını istiyorsak mutlaka ön oruca, Kur-an’a, namaza hazır olmam lazım. Bunlara hazır değilsek bunlar bize bir külfetmiş gibi gelir ki ibadet bize külfet değil tam tersine ibadet bize dünya hayatında dünyayla ve insanlarla ve özelliklede Rabbimizle olan ilişkimizi düzenleyen kurumlardır. İbadetler özellikle bu noktalarda önemlidir” dedi.

ÇOCUKLARIMIZI CAMİLERDEN MAHRUM ETMEYELİM

“Camilerin süsü Cemaattir” diyen İl Müftüsü Açık özellikle çocukların Ramazan ayında camilere getirilmesini istedi. Açık şöyle konuştu “Ramazan ile birlikte belki de en çok cami ile ilişkiye gireceğiz. Belki gitmediğimiz kadar camiye gitmiş olacağız. Bir yandan da camilerimiz sevindirmiş olacağız. Camilerin süsü Peygamber efendimizin de dediği gibi cemaattir. Camilerimiz çolukla, çocukla şenlenecek. Özellikle isteğimiz şu; çocuklarımızın ve bayanlarımızın gelmesi ile ilgili cemaatimden, imamlarımdan çok arzu ediyorum. Onlara öncülük yapsınlar. Çocukların camiye gelmesini sağlasınlar. Çocukların ses yapacağı, gürültü yapacağı, oyun oynayacağı şeklinde cümleler kurarak çocuklarımızı camiden kesinlikle engellemeyelim.

Çocuklarımız gelsinler camilere hatta oynasınlar, koşuştursunlar ama camide olsunlar. Biz ibadet ederken onlar oynayabilirler onlar çocuklar ama caminin bir cennet bahçesi olduğunu onlara hissettirelim. Bugün orada koşuşturan çocuk yarın muhakkak sizinle birlikte safa girecektir. Yaramazlık yaparlar, namaz kılmazlar demeyelim aman ha çocuklarımızı camilerden engellemeyelim”.

SAHURA MUTLAKA KALKIN

Ramazan ayında vatandaşlardan hatimlerine devam etmelerini isteyen İl Müftüsü Açık vatandaşlara sahura kalmalarını tavsiye etti. “Akşam yedim sahura gerek yok” denilmemesi gerektiğini söyleyen Açık “Ramazan’da muhakkak her kardeşimiz bir hatim devam ettirsin. Bu maksatla biz bütün camilerimize şöyle bir direktif verdik. Dedik ki; camilerimizde ya sabah namazında ya öğlen namazında ya da ikindi namazında her camimizde hatim okunacak. Mutlaka her ilçemizde en az bir camimizde hatimle namaz kılınacak. Her vatandaşımız Ramazan ve İslam dini ile ilgili bir kitap okusunlar. Mutlaka her kardeşimizin sahura kalkmasını istiyoruz. Ben akşamdan yedim sahura kalkmama gerek yok demeyelim, çoluk çocuğumuzla birlikte sahur yapalım. Evlerimizde sahur sofralarını oluşturmaya çalışalım. Çünkü sahur sofrası bizim bereketimiz ve Allah rızası için o vakitte sofrada bulunup imsak ile birlikte Allah’ım ben oruca hazırım demektir. Ramazan ayında mutlaka yetimleri soframıza katalım. Onları mutlaka sevindirelim. Yetimleri sevindirmek Ramazan ayında yapmamız gereken belki de en önemli şeydir. Sofralarımıza yetimleri katalım ya da yetimlere sofra katalım” dedi.

URFA’DA ORUÇ TUTMAK SEVAPTIR

Şanlıurfa’nın iklimsel açıdan sıcak olduğunu ve uzun günlerde vatandaşların tuttukların orucun sevabının da büyük olduğunu söyleyen Açık “Urfa’da sıcak var ve saat dilimi olarak uzun oluyor ama bunu bütün Urfalılar daha iyi bilirler ki Urfa’da oruç tutmak belki zordur ama burada oruç tutmak daha sevaptır” dedi.

ZEKATIMIZI VERELİM

Vatandaşların zekatlarını kendi akrabalarından başlamak üzere vermeleri gerektiğini hatırlatan Müftü Açık “Yılda bir kez zekât verildiği için zekâtını hesaplayan kardeşlerimiz bu ayda kendi akrabalarından başlamak üzere zekâtlarını versinler. Bu farz bir ibadet. Kardeşlerimiz ellerinden geldiği kadar zekâtlarını vermeye çalışsınlar. Yıl boyunca birçok şeyden mahrum kalan kardeşlerimiz var. Bunlara mutlaka hayır yapmamız lazım. Sadaka vermemiz lazım. Her oruç tutan kardeşimizin sadaka vermesi gerekiyor. Bu hususta duyarlı olmamız gerekiyor. Hem zekât hem sadakanın ortasında hem mananın hem de maddenin mana ikliminde coştuğu an bu anlar. Yani biz canımızla, malımızla Ramazan’ı İnşallah bol bol sevaplı, hayırlı geçirmek dileğiyle. Rabbim orucu, camiyi, sahuru, iftarı sevdirmeyi bizlere nasip etsin” şeklinde konuştu.