Şanlıurfa Kalesi Tarihçesi Hakkında Bilgi

TAKİP ET

Şanlıurfa Kalesi, Antik çağda Osroene tarafından yapılmıştır. Otantik yapısıyla dikkat çeken kalenin duvarlarını Abbasiler M.S. 814 yılında inşa etmiştir. Farklı bir havaya sahip olan kale birçok kültüre hitap ediyor. Çok sayıda etnik kökeni bir araya toplamıştır. Dikkat çeken atmosferi ve hikayesinden dolayı her yıl çok sayıda turisti kendine çekiyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde gezi planlarının ilk sırasında yer alıyor. Şanlıurfa'nın simgesi olan kale görülmeye değer.

Şanlıurfa Kalesi Tarihçesi Hakkında Bilgi

Şanlıurfa Kalesi tarihçesi birçok kişi tarafından araştırılan konuların başında geliyor. Şanlıurfa Türkiye tarihi açısından zengin kültürel mirasıyla dikkat çeken bir şehirdir. Şanlıurfa Kalesi’ de kentin tarihini yansıtan önemli yerlerin başında geliyor. Şanlıurfa Kalesi, Türkiye’de gezilmesi gereken yerlerin başında geliyor. Kent, dünya üzerinde ilkel dinlerin bilinen en önemli merkezleri arasında yer alıyor. Hem çok hem de tek tanrılı dinler açısından önemli merkezlerdendir. Şanlıurfa Kalesi, Hz. İbrahim’in ateşe atıldığı yer almasından dolayı önemini çok artırmıştır. Şanlıurfa Kalesi, kutsal sayılmaktadır.

Şanlıurfa Kalesi’nin Özellikleri

Şanlıurfa Kalesi, Antik çağda Osroene tarafından yapılmıştır. Otantik yapısıyla dikkat çeken kalenin duvarlarını Abbasiler M.S. 814 yılında inşa etmiştir. Farklı bir havaya sahip olan kale birçok kültüre hitap ediyor. Çok sayıda etnik kökeni bir araya toplamıştır. Dikkat çeken atmosferi ve hikayesinden dolayı her yıl çok sayıda turisti kendine çekiyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde gezi planlarının ilk sırasında yer alıyor. Şanlıurfa’nın simgesi olan kale görülmeye değer. Şanlıurfa’ya farklı bir açıdan bakmak isteyenler için önemli bir tarihi miras olduğunu söyleyebiliriz.

Urfa Kalesi hikayesi özellikle ilk kez kaleye gidecekler tarafından çok merak ediliyor. Şanlıurfa Kalesi ile Hz. İbrahim’in hikayesi bağlantılıdır. Hz. İbrahim’in ateşe atıldığı yer olan Şanlıurfa Kalesi dini anlamda çok önemli hale gelmiştir. Rivayetlere göre Nemrut bir gece uyurken tahtını kaybedeceğini görür. Nemrut uyandıktan sonra hemen müneccimleri çağırır. Müneccimlere rüyasını anlatır. Rüyayı yorumlayan müneccimler, yeni doğan çocuk tarafından krallığının yıkılacağını belirtir. Bu çocuğun tek tanrılı dini yaymaya başlayacağını belirtir. Nemrut müneccimlere rüyasını yorumlattıktan sonra hemen harekete geçerek yeni doğan çocukların tümünü öldürür. Hz. İbrahim’in annesiyse mağarada gizlenerek oğlunu büyütür. İbrahim büyüdükten sonra devamlı halkı tek tanrıya inanmaları gerektiği konusunda çağrıda bulunur. Hz. İbrahim, yöredeki tüm putları parçalar. Nemrut, Hz. İbrahim’in tek tanrılı dine halkı davet etmesinden ve putları parçalamasından çok rahatsız olur. Bunun üzerine Hz. İbrahim’i cezalandırmaya karar verir. Şanlıurfa Kalesi’nden Hz. İbrahim’i ateşe atar. Rivayetlere göre; ateş su, odunlarda balığa dönüşür.

Şanlıurfa Kalesi Nerededir?

Urfa Kalesi hikayesi ile nerede olduğu da çok merak ediliyor. Şanlıurfa Kalesi ve Urfa Kalesi gibi isimlerle anılan kale, kent merkezine çok yakın yerde konumlanmıştır. Günümüzde Şanlıurfa Kalesi, açık hava müzesi şeklinde hizmet veriyor.

Urfa Kalesi, kentin güneybatı tarafında Damlacık Dağı etekleri üzerinde konumlanmıştır. Kalenin kuzeyi sarp kayalıklarla doludur. Şanlıurfa Kalesi; güney, batı ve doğu yönündeki kaya parçaları tarafından oyulmuş savunma hendekleriyle çevrelenmiştir. Kalenin etkileyici manzarası vardır. Şanlıurfa Kalesi aynı zamanda Aynzeliha Tüneli ve Aynzeliha Gölü arasında da geçit olmuştur. Şanlıurfa Kalesi; Selçuklular ve Osmanlılar zamanında çok sayıda bakım ve onarıma tabii tutularak günümüze ulaşması sağlanmıştır.

Şanlıurfa Kalesi Tarihçesi Hakkında Bilgi Şanlıurfa Kalesi’nin Özellikleri Şanlıurfa Kalesi Nerededir