Şanlıurfa / Muhalefetin Çatı Adayları Son Viraj Girdi...

TAKİP ET

Yerel seçimler yaklaştıkça partiler de adaylarını duyurmaya devam ediyor. 24 Haziran seçimlerinde Urfa'da aldığı oy oranıyla ikinci parti olan HDP'nin kentte muhalefet partileriyle birlikte 'Çatı adayı' Sabahattin Cevheri'yi destekleyeceği iddia edildi.

Yerel seçimler yaklaştıkça partiler de adaylarını duyurmaya devam ediyor. 24 Haziran seçimlerinde Urfa’da aldığı oy oranıyla ikinci parti olan HDP’nin kentte muhalefet partileriyle birlikte 'Çatı adayı' Sabahattin Cevheri’yi destekleyeceği iddia edildi. HDP’den konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama gelmezken Cevheri’nin bugün açıklama yapması bekleniyor.

Urfa’nın Halfeti, Viranşehir, Ceylanpınar, Suruç, Bozova gibi ilçelerde adaylarını geçtiğimiz hafta açıklayan HDP Urfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday göstermeyeceğini "Demokrasi adına, barış, özgürlük, adalet mücadelesinin yükselmesi için kimi yerlerde fedakarlık yapma kararı aldık” sözleriyle açıkladı. AK Parti’den sonra kentte en çok oy alan ikinci parti olan HDP’nin Saadet Partisi ve CHP ile birlikte Sabahattin Cevheri’yi destekleyeceği belirtiliyor. 

HDP, eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’i BDP olarak Mart 2014 seçimlerinde Urfa’dan aday göstermiş ve yüzde 30,5 oranında oy almıştı. 7 Haziran seçimlerinde Urfa’da yüzde 38.8 oranında oy almıştı. 24 Haziran seçimlerinde ise yüzde 28.92 oranında oy almıştı.

CHP’nin Urfa’daki oy oranı ne kadar?

CHP ise 7 Haziran’da yüzde 4. 39, 24 Haziran’da yüzde 3,88 oranında oy alarak uzun bir aradan sonra Urfa’da ilk kez milletvekili çıkarmıştı. CHP Urfa’da 2014 yerel seçimlerinde ise Avukat Hale Soran’ı aday göstermiş ve yüzde 0.9 oranında oy almıştı.

Saadet Partisi’nin Urfa’daki oy oranları

Urfa’nın eski belediye başkanı Ahmet Bahçıvan’ı Mart 2014 seçimlerinde aday gösteren Saadet Partisi yüzde 2,3 oranında oy almıştı. 7 Haziran’da kentte yüzde 1.01 oranında oy alan Saadet Partisi 24 Haziran seçimlerinde ise yüzde 2,3 oranında oy almıştı. Saadet Partisi’nin 24 Haziran seçimlerinde CHP ve İYİ Parti’yle yaptığı ittifak nedeniyle aldığı oy CHP’ye yaramıştı.

Çatı aday Sebahattin Cevheri kim?

HDP, CHP ve Saadet Partisi’nin Urfa’da çatı aday olarak destekleyeceği ismin ise Sabahattin Cevheri olacağı kulislerde konuşuluyor. 22. Dönem milletvekili olan Cevheri, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dış Ticaret Bölümü mezunu.

Urfa’nın Belediye Başkan profili

Urfa'nın ilk belediye başkanı Reşit Görgün, 1923-1926 arasında görev yaptı. Cumhuriyet tarihinde en kısa süreli başkanlar, birer yıl görevde kalan İbrahim Yorgancıoğlu, Fazıl Kürkçüoğlu, Aziz Özbay, Reşit Rastgeldi, Reşit İpek, Ziya Çoker, Erdoğan Cebeci, Hüseyin Kılıç oldu.

Urfa’da uzun süreli görev yapan belediye başkanları ise 1963-1973 yılları arasında görevde bulunan Mustafa Kılıç ile 1994-2004 yılları arasında iki dönem seçilen Ahmet Bahçivan oldu. Bu isimleri 7 yıllık görevle İ.Halil Çelik takip etti.

1980 sonrasında, RP kökenli başkanlar

Cumhuriyetin ilanından sonra genelde Cumhuriyet Halk Partili (CHP) belediye başkanlarının görev yaptığı Urfa'da 1980 sonrasında ise Refah Partisi (RP) kökenli başkanlar görev yaptı. 1984 yılında yapılan seçimlerde Refah Partisi'nden İ.Halil Çelik Urfa Belediye Başkanlığı'na seçildi. 1991'e kadar görevini sürdüren Çelik, milletvekili olunca başkanlık görevinden ayrıldı. Bir süre vekil başkanla yönetilen Belediye için yapılan seçimde Doğru Yol Partili (DYP) Uğur Esat Akgöl başkanlığa getirildi. 1994'te yapılan mahalli idareler seçimini RP'den aday olarak kazanan Ahmet Bahçivan, iki dönem Urfa Belediye Başkanlığı görevini sürdürdü.

2004 seçimlerinde ise Kürt siyasetçi Feridun Yazar SHP'den Ahmet Eşref Fakıbaba ise AK Parti’den belediye başkan adayı oldu.  Seçimleri kazanan Ahmet Fakıbaba, iktidar partisinden belediye başkanlığına seçilen ilk aday oldu

2004'te AK Parti'den Belediye Başkanı seçilen Ahmet Eşref Fakıbaba, 2009 yerel seçimlerinde aday gösterilmedi. Fakıbaba bunun üzerine istifa edip Saadet Partisi'nin desteğiyle bağımsız aday oldu. 2009 seçimlerinde AK Parti'nin adayı Mehmet Oymak arasında büyük bir yarış yaşandı. Oyların yüzde 44,03'ünü alan Eşref Ahmet Fakıbaba oldu. 22 Ocak 2013'ü gösterdiğinde AK Parti'ye geri döndü.

Son yerel seçimlerde en çok oyu Güvenç ve Baydemir aldı

2014 seçimlerinde BDP Urfa’dan Osman Baydemir’i AK Parti ise Urfa Valisi Celalettin Güvenç’i aday gösterdi. Seçimin kazananı Güvenç oldu. Ancak Güvenç 7 Haziran 2015 seçimlerinde AK Parti tarafından memleketi Maraş’tan milletvekili adayı gösterilince Büyükşehir Belediye Başkan koltuğuna AK Parti’nin Karaköprü Belediye Başkanı Nihat Çiftçi geçti.

 

 

chp’nin urfa’daki oy oranı sabahattin cevheri rp kökenli başkanlar